Trainspotting

cover 'Trainspotting'

Irvine Welsh

16 februari 2021 | Tip van Ilse

Trainspotting kent bijna iedereen wel als een van de gaafste films van de jaren ’90. Het verhaal is - en dit zal je niet verbazen in een leestip – eerst uitgebracht in de vorm van een boek. En – ook dit mag geen verbazing wekken – een ontzettend goed boek. Is het het lezen waard nadat je de film hebt gezien? Ja, absoluut!

Trainspotting, geschreven door Irvine Welsh, vertelt het verhaal van Renton en zijn vrienden en hun heroïnegebruik in Schotland. Het is een ontzettend hard en rauw boek. Wat het zo anders maakt dan andere boeken over verslaving is het taalgebruik. Het is poëtisch en monotoon geschreven, wat heel vervreemdend werkt bij de nare en vaak smerige dingen die de personages meemaken. Ik denk dat het klinkt zoals drugsverslaving voelt. Maar: dat zou ook kunnen komen doordat ik dit boek zo vaak gelezen heb.

Bekijk dit e-book


foto panellid NicoleIlse
Contentspecialist Koninklijke Bibliotheek

Is er iets mooiers dan verdwijnen in een goed, dik boek? Voor mij niet.

Ik lees van alles. Van Russische klassiekers tot de nieuwste Murakami, van hilarische reisverhalen van Bill Bryson tot 'Homo Sapiens' van Yuval Noah Harrari. Het onderwerp en de stijl zijn niet eens zo belangrijk. Ik ga op zoek naar de belevingswereld en het verhaal van een ander. En het liefst van iemand die heel anders is dan ik.