Troika hier, troika daar

cover 'Troika hier, troika daar'

Drs. P

31 januari 2019 | Tip van Sophie

Oudjaarsdag. De kerstboom staat nog gezellig in de hoek, de oliebollen zijn gebakken en op de achtergrond speelt de Top 2000. Vandaag ga je niet meer aan een nieuw boek beginnen. Morgen ga je weer lezen over killerbody’s, glutenvrij koken en gezonde hersenen. Of anders overmorgen. Maar de laatste uren van 2019 wil je nog een beetje nostalgisch terugblikken op het afgelopen jaar.

Troika hier, troika daar
Overal zit paardenhaar

Een paar dagen geleden, halverwege de Lijst der Lijsten, kwam hij weer voorbij, Drs P, alias Hein Polzer. Met zijn stemmige lied over de Dodenrit naar Omsk. Wat een dichter, wat een taalvirtuoos! Literair, grappig maar ook een beetje raar.

Troika hier, troika daar
Is dat nu niet wonderbaar?

Renske de Greef stelde samen met Ringo Maurer een prachtige bloemlezing samen van alle bekende liederen, maar ook onbekendere gedichten en bijzondere reisverhalen. Zodat we ook rustig lezend kunnen genieten van P’s droge humor en onnavolgbare woordkunst. ‘De zinnen zijn altijd puntgaaf. De woorden kloppen, ze staan op de juiste plek en ze zijn nooit saai of voorspelbaar.’

Troika hier, troika daar
Steeds uit voorraad leverbaar

(en een feestelijk nieuwjaar!)

Bekijk dit e-book


foto panellid SophieSophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


Alle tips van Sophie