Tsjaikovskistraat 40

cover 'Tsjaikovskistraat 40'

Pieter Waterdrinker

29 oktober 2019 | Tip van Marieke

Ben je net zoals ik geïnteresseerd in Rusland? Dan zul je de boeken van Pieter Waterdrinker met veel belangstelling lezen. Hij schreef er in totaal twaalf, die allemaal wel op de een of andere manier een Russische connectie hebben.

Tsjaikovskistraat 40, genoemd naar zijn adres in Sint-Petersburg, is enigszins autobiografisch. Je leest hoe Waterdrinker ver voor de val van de muur werd gevraagd om in Leningrad bijbels aan de man te brengen. Daar werd hij verliefd op een Russische, Julia, met wie hij afwisselend in Sint-Petersburg en Moskou samenwoonde.

Waterdrinkers beschrijvingen van het leven in Rusland zijn fascinerend, ontnuchterend en altijd overtuigend. Zijn belevenissen als reisleider in een Georgië dat in opstand komt, zijn wandelingen met een Russische dame vol verhalen over het oude Rusland, de begrafenis van zijn poes in de Taurische tuin… Stuk voor stuk indrukwekkende verhalen die je nog geregeld te binnen schieten. Waterdrinker schreef een rijk boek dat het leven in Rusland dichtbij brengt.

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid NicoleMarieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

Mijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan
Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische
boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een
mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische
zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


Alle tips van Marieke