Visser

cover 'Visser'

Rob van Essen

30 maart 2021 | Tip van Martijn

‘Visser’ is een verslavend boek. In een vlotte vertelstijl zuigt Rob van Essen je mee in het leven van de geschiedenisleraar Jacob Visser. Ex-geschiedenisleraar Jacob Visser, beter gezegd. Een onbezonnen uitspraak in de les komt zonder context terecht bij de vader van een van de leerlingen, die verslaggever is bij de lokale krant. Voor hij er erg in heeft, is Visser verworden tot posterboy van een groep jonge neonazi’s die zich de Visserjeugd noemt. Met alle gevolgen van dien voor zijn baan, zijn huwelijk en zijn reputatie.

De ellende waarin de hoofdpersoon terechtkomt, is strak en met humor opgeschreven. Maar ‘Visser’ is meer dan de ontsporing van een ogenschijnlijk normale man. Van Essen weet absurde handelingen geloofwaardig te verkopen en dat is knap, zeker wanneer het gaat over een cliniclown en een ziek jongetje. Een scène die ik niet verder zal beschrijven, omdat je die beter zelf kunt lezen.

Daarnaast zet de schrijver je aan het denken: over onverwerkt verdriet, over de verantwoordelijkheid van het individu, over het al dan niet in handen nemen van je eigen lot, over machteloosheid. En ja, soms ligt het er wat dik bovenop. Zo was de gimmick dat veel bijfiguren de naam van een voetbalscheidsrechter hebben, voor mij wat te veel van het goede (scheidsrechter: arbiter, oordelaar). Maar toch weet Van Essen een gedurfde en gelaagde roman af te leveren, die ik het liefst direct nog een keer zou willen lezen. Al was het maar vanwege de scène met de cliniclown.

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid MartijnMartijn

Eindredacteur online Bibliotheek

Peter Terrin, Raymond Carver, Johan Harstad en Willem Frederik Hermans zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Zwarte schuur' van Oek de Jong en 'Normale mensen' van Sally Rooney.


Alle tips van Martijn