We moeten het even over Kevin hebben

cover 'We moeten het even over Kevin hebben'

Lionel Shriver

29 december 2020 | Tip van Shanna

Hoe ga je om met het feit dat je zoon een moordenaar is? Dat is de vraag die centraal staat in Lionel Shrivers 'We moeten het even over Kevin hebben'.

Eva is een welvarende, getrouwde vrouw met een, voor de buitenwereld, perfect leven. Totdat haar puberzoon een bloedbad aanricht op zijn school. Op een willekeurige donderdag schiet hij met een kruisboog zeven leerlingen, een lerares en een kantinehulp dood. In een verzameling brieven aan haar man Franklin blikt Eva terug op hun leven samen. Alles om grip te krijgen op de situatie waarin ze beland is. Het boek speelt zich af in de periode dat Kevins veroordeling heeft plaatsgevonden.

Voor Eva, maar ook voor de lezer, blijven er ontelbare vragen die niet te beantwoorden zijn. Op een meedogenloos open manier duikt Eva in haar eigen leven en gevoel om te achterhalen hoe het op die specifieke donderdag zo mis heeft kunnen gaan. Ze spaart daarbij zichzelf, haar man en haar zoon niet, en probeert nauwkeurig te reconstrueren hoe hun leven hiertoe heeft kunnen leiden. Hoewel het in het boek direct duidelijk is wat Kevin gedaan heeft, blijft het Lionel Shriver toch lukken om een snijdende suspense vast te houden. Een aangrijpend verhaal over iets wat eigenlijk niet te bevatten valt.

Bekijk dit e-book


foto panellid Shanna



Shanna

Klantadviseur bij de Koninklijke Bibliotheek


Als ik iets uitlees en vervolgens nog zó vol zit van het verhaal, dat ik even niet met iets nieuws kan beginnen: dat is voor mij het effect van een goed boek.

Ik geniet van verhalen waar nuance in zit. Goede boeken kunnen vanzelfsprekendheden onderuithalen en daardoor wereldbeelden op hun kop zetten. Daar zoek ik naar in een verhaal. Iets wat me stimuleert, maar ook bevraagt. Mijn lievelingsboeken raken een emotie bij me, hoe vaak ik ze ook lees, en zetten me aan het denken.

Dystopieën en verhalen die fictie en historie vermengen zijn daarom echte favorieten van mij. Denk aan 'The Silence of the Girls' van Pat Barker, 'De welwillenden' van Jonathan Littell of 'Brave New World' van Aldous Huxley.


Alle tips van Shanna