Wij leugenaars

cover 'Wij leugenaars'

E. Lockhart

27 juli 2021 | Tip van Yara

De populariteit van TikTok heeft geleid tot een nieuw fenomeen: BookTok. Veel oudere boeken worden getipt en één daarvan is ‘Wij leugenaars’. Ook ik werd gefascineerd door de hype rondom dit boek en besloot het te lezen.

‘Wij leugenaars’ draait om Cadence, of Cady, het oudste kleinkind van de rijke Sinclair-familie. Iedere zomer brengt ze door op het privé-eiland van de familie, samen met nicht Mirren, neef Johnny en zijn vriend Gat. Ze noemen zichzelf ‘De leugenaars’ - waarom precies, dat blijft onduidelijk. In de familie is het belangrijk om de schijn hoog te houden. Je kunt niet eerlijk zijn over hoe je je voelt, je mag geen emoties uiten. Eigenlijk heeft de familie een heel oppervlakkige relatie.

Je volgt hoofdpersoon Cadence gedurende een paar zomers. In zomer vijftien heeft Cadence een ongeluk gehad op het eiland, ze weet hier helemaal niks meer van. De artsen zeggen dat ze haar geheugen terug zou moeten krijgen. Sinds het ongeluk heeft ze enorme hoofdpijnaanvallen en daarom is ze in zomer zestien met haar vader naar Europa geweest. Ze heeft toen wel gemaild naar haar nichten en neven, maar ze heeft nooit meer wat vernomen. Ze heeft het gevoel alsof ze alleen maar met elkaar omgaan op het eiland.
Wanneer Cadence tijdens zomer zeventien op het eiland aankomt blijkt er veel veranderd. Het huis van haar opa is gesloopt en opnieuw gebouwd. Mirren, Johnny en Gat slapen niet bij hun ouders maar in een ander huis en het lijkt alsof ze veel te verbergen hebben. Weten zij meer van het ongeluk dat Cadence heeft gehad? Zal Cadence haar geheugen weer terugkrijgen?

‘Wij leugenaars’ is een boek dat vlot doorleest. Dat komt deels doordat de pagina’s soms wat aan de korte kant zijn, maar ook door het hoge tempo van het verhaal. Het einde kwam voor mij best als een verrassing. Juist om die reden kon ik het boek onmogelijk neerleggen en wilde ik doorlezen tot de laatste bladzijde.

Bekijk dit e-book


foto panellid YaraYara
Marketeer jeugd bij de Koninklijke Bibliotheek

Lezen is me met de paplepel ingegoten: mijn moeder sleurde me elke week mee naar de bibliotheek om nieuwe boeken uit te kiezen. Mijn liefde voor lezen ontwikkelde zich verder toen de hype rond de 'Twilight'-boeken losbarstte. Die liefde heb ik nooit meer losgelaten.

Ik heb jarenlang youngadultboeken verslonden en op z’n tijd houd ik nog van een goed YA-verhaal, zo’n verhaal waar je je compleet in kan verliezen. Daarnaast lees ik romans, maar ook non-fictie en zo nu en dan een thriller. Recentelijk las ik 'De zeven zussen'-reeks van Lucinda Riley, 'Alles op alles' van Marijke Vos en 'Vijf stappen van jou' van Rachael Lippincott.


Alle tips van Yara