Wij zijn licht

cover 'Wij zijn licht'

Gerda Blees

21 september 2021 | Tip van Martijn

De leden van woongroep ‘Klank en Liefde’ besluiten niet meer te eten. Met kruidenthee, vers groentesap, licht, lucht en muziek houden ze zichzelf in leven. Dat wil zeggen, totdat een van de leden sterft. Wat volgt is een intrigerend verhaal vol liefde, schuld, wanhoop en hypocrisie.

Voor haar debuutroman koos Gerda Blees een bijzonder vertelperspectief. Elk hoofdstuk wordt beschreven vanuit een ander personage, waarbij ‘personage’ ruim mag worden opgevat. De buren, de raadsvrouw, de ouders, de nacht, de feiten, de sinaasappelgeur in de verhoorkamer: allemaal brengen ze verslag uit. Het levert een compleet en interessant beeld op van een bijzondere groep mensen.

Het is heel knap hoe de schrijver de leden van de woongroep op papier weet te zetten, elk met hun eigen verhaal. De wisselwerking tussen de verschillende personages, hoe ze elk op hun eigen manier worstelen. Met het niet-eten, met hun rol in de samenleving, met vriendschap en liefde, met het hele leven. En dat ook nog eens in een mooie stijl én met humor. ‘Wij zijn licht’ is een van de beste boeken die ik de afgelopen tijd las!

Bekijk dit luisterboek


foto panellid MartijnMartijn

Eindredacteur online Bibliotheek

Peter Terrin, Raymond Carver, Johan Harstad, Sanneke van Hassel en W.F. Hermans zijn enkele van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Zwarte schuur' van Oek de Jong en 'Normale mensen' van Sally Rooney.


Alle tips van Martijn