5 tips voor digitaal lezen op vakantie


E-books en luisterboeken zijn perfect voor als je op vakantie gaat. Geen zware koffers vol boeken, geen waterschade, lezen wat je wilt zonder dat iemand de cover ziet. Ideaal. 

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Op vakantie heb je bijvoorbeeld niet altijd het beste internet. En hoe werkte het ook alweer met die e-reader? Wij geven je tips om goed voorbereid op vakantie te gaan. Zo lees je zorgeloos door!

1. Stof je apparaat af

Of je nou graag via je mobiel, tablet of e-reader leest: check of alles werkt vóór je op vakantie gaat. Loop je ergens tegenaan? Bekijk dan de veelgestelde vragen. 

Mobiel en/of tablet

Lees je graag via je mobiel of tablet? Of luister je graag naar luisterboeken? Houd dan de volgende tips in gedachten: 

E-reader

Is jouw e-reader je beste vriend? Wacht dan niet tot de dag voor je vakantie, maar begin op tijd met je voorbereiding. 

2. Zorg dat je genoeg boeken op je boekenplank hebt staan

Stel je voor: je staat 's ochtend vroeg op om een mooi plekje op het strand te veroveren en dan is opeens je boek uit. En je hebt geen nieuwe boeken op je boekenplank. Tja, dan heb je een probleem. 🤷‍♂️ 

In de zomermaanden verandert er helaas niets aan de leenvoorwaarden, je leent boeken dus niet langer of korter dan gewoonlijk. Zorg er dus voor dat je altijd genoeg boeken of je boekenplank hebt staan. Of probeer eens een tijdschrift uit in de app! 

Met een Compleet abonnement leen je 10 e-books en 10 luisterboeken per 3 weken. Daarnaast kun je ook 5 tijdschriften én 5 artikelen van de Correspondent lenen per 3 weken.

3. Zoek een mooi tijdschrift uit

Wist je dat we ook veel mooie tijdschriften hebben? Van gierende banden of rustgevende yoga tot sappige roddels en mooie tuinen. Je leest ze lekker op je telefoon of tablet!

Kies bijvoorbeeld voor:

  • Autoweek en Formule 1
  • Eigen Huis en Interieur en Ariadne at Home
  • Landleven en Libelle Specials
  • Story en Nouveau
  • Tina en Bobo

Overzicht van alle tijdschriften

4. Download je boeken vóór je vertrekt

Lees je graag via je telefoon of tablet? Zorg er dan voor dat je alle boeken op je boekenplank voor vertrek downloadt via wifi. Zo voorkom je dat je gaat streamen via je internetbundel.💡

Even vergeten hoe dat ook alweer werkt? We helpen je op weg! 

5. Zoek een zomers boek

Lekker lezen op vakantie? Dan heb je natuurlijk wel een goed boek nodig! Zoek via onze zoekbalk of laat je inspireren door onze leestips. 


Veelgestelde vragen over lezen in de zomer

Hoe log ik in bij de online Bibliotheek?

Ben je nieuw bij de online Bibliotheek? Of lukt het je niet om in te loggen? Kijk dan op onze pagina 'Hulp bij inloggen'

Kan je e-books en luisterboeken verlengen?

Ja, dat kan, in elk geval voor mobiel/tablet en voor pc/laptop. Je kan elk geleend e-book of luisterboek één keer verlengen. De eerste uitlening telt daarbij niet mee.

Enkele dagen voordat de leentermijn verloopt, zie je op je boekenplank een verlengknop. Als je hierop drukt, leen je het boek opnieuw voor 21 dagen. Dit telt dus als een nieuwe uitlening. Na de tweede uitlening (de verlenging dus) krijg je geen verlengknop meer te zien. Wil je het e-book of luisterboek daarna nog een keer verlengen, dan kan dat alleen door het opnieuw te lenen.
Lezers op de e-reader raden we aan om geen gebruik te maken van deze verlengknop. Voor de e-reader werkt het beter om het boek opnieuw te lenen. Dus wanneer de leentermijn is verstreken, leen je het boek opnieuw en download je het nogmaals voor de e-reader.

Hoe pas ik de helderheid en kleur van mijn scherm aan?

Druk in het midden van je scherm, er verschijnt een menu aan de onderkant. Klik op het icoontje in het midden. Voor Apple is dat het symbool met de kleine en grote ‘A’ naast elkaar. Voor Android is dat het symbool met de kleine en grote 'T' naast elkaar. 

Kies dan bovenaan voor het tabblad ‘Bladzijde’. Hier kun je de weergave van de bladzijdes veranderen. Verschuif het zwarte bolletje om de helderheid aan te passen. Klik op een van de gekleurde bolletjes om de achtergrondkleur aan te passen. Druk weer op het scherm om de nieuwe instellingen toe te passen.

Zie je deze optie niet in het menu? Dan kun je bij dit boek helaas geen kleuraanpassingen doen. Dit geldt vaak voor prentenboeken en andere e-books met veel illustraties.

Kan ik e-books en luisterboeken in de zomermaanden langer lenen?

Nee, ook in de zomermaanden is de leentermijn van e-books en luisterboeken 3 weken.

Kan ik meer e-books en luisterboeken lenen in de zomermaanden?

Nee, ook in de zomermaanden kun je maximaal 10 e-books en 10 luisterboeken tegelijk lenen.


Volg ons op social media voor meer tips!

Instagram

Heb je een vraag?

Klantenservice