Wat is er nieuw per 8 september?

Per 8 september hebben we een aantal dingen vernieuwd bij de online Bibliotheek. Hier vind je de meest gestelde vragen over deze veranderingen.


Nieuwe online Bibliotheek-app

Wat kun je met de nieuwe app?

In de nieuwe online Bibliotheek-app kun je e-books en luisterboeken lenen en lezen. De app vervangt de oude apps 'E-books' en 'LuisterBieb'. Nieuw is dat je in één app zowel e-books als luisterboeken kunt lenen. En je kunt bijvoorbeeld een favorietenlijstje maken, previews van boeken bekijken en beluisteren, én boeken eenvoudig verlengen als de leentermijn bijna afloopt.

Lees alles over de nieuwe app

Kan ik ook nog de oude apps gebruiken?

Nee, met de oude apps 'LuisterBieb' en 'E-books' kun je nu niets meer doen. We adviseren om deze van je apparaat te verwijderen.

Zijn er ook nog gratis luisterboeken?

Nee, er zijn geen gratis luisterboeken meer zoals die er waren in de LuisterBieb. Om luisterboeken te kunnen downloaden, heb je een abonnement van de online Bibliotheek nodig. Of een abonnement van je lokale Bibliotheek met toegang tot de online Bibliotheek.

We begrijpen dat dit teleurstellend kan zijn voor mensen die gebruikmaakten van de gratis luisterboeken in de LuisterBieb.

Bekijk de abonnementen

Kan ik mijn volledige leengeschiedenis in de nieuwe app zien?

In de app vind je alleen je 'nieuwe' leengeschiedenis, dus alle boeken die je in deze nieuwe app hebt geleend. Wil je graag je volledige leengeschiedenis inzien? Download dan je leengeschiedenis van vóór 8 september via deze link:

Download je leengeschiedenis (pdf)

In deze pdf vind je alle e-books die je tot 8 september 2020 bij de online Bibliotheek hebt geleend.

De app werkt niet op mijn telefoon of tablet. Wat nu?

De app werkt op besturingssystemen vanaf Android 4.4 en iOS 11.0. Gebruikt jouw apparaat een ouder systeem? Dan kun je de app helaas niet gebruiken. We zouden dit graag anders zien, maar wij moeten voldoen aan de eisen die Google en Apple stellen aan nieuwe apps.

Wel kun je als alternatief e-books en luisterboeken streamen via de browser op je telefoon of tablet. Hiervoor heb je de app niet nodig. Je gaat gewoon naar onlinebibliotheek.nl (op je telefoon of tablet). Als je een boek wilt lenen, kies je voor 'Leen boek' en daarna voor 'Online lezen'.


Meer vragen over de app?


Abonnementen bij de online Bibliotheek

Welke abonnementen zijn er?

Per 8 september hebben we de volgende abonnementen bij de online Bibliotheek:

 • Compleet abonnement (42 euro per jaar)
  Leen 10 e-books en 10 luisterboeken per 3 weken

 • Compact abonnement (21 euro per jaar)
  Leen 6 e-books en 6 luisterboeken per jaar
Heb je al een abonnement bij je eigen Bibliotheek? Dan kun je ook met dat abonnement gebruikmaken van de online Bibliotheek. Je kunt inloggen met het nummer op je Bibliotheekpasje.

 

Wat verandert er aan het Jeugdabonnement?

Voor jeugdleden van de Bibliotheek veranderen er twee dingen als het gaat om e-books en luisterboeken. Allereerst zien ze in de app alleen de boeken die ze mogen lenen. Verder is het  lenen van volwassenboeken iets aangepast. Vanaf 8 september mogen jeugdleden (dus leden tot 18 jaar):

 • alle digitale jeugdboeken lenen
 • alle e-books en luisterboeken lenen van Lezen voor de lijst

  Daarnaast mogen ze oorspronkelijk Nederlandse e-books en luisterboeken lenen van de volgende uitgeverijen:

 • De Bezige Bij
 • Uitgeverij Cossee
 • Uitgeverij De Kring
 • Uitgeverij Van Oorschot
 • Overamstel Uitgevers (Carrera, Hollands Diep, Moon, House of Books, Horizon)
 • Koninklijke Bibliotheek
 • Singel Uitgeverijen (Arbeiderspers, Querido, Nijgh & Van Ditmar)

 


Andere vragen

Wat verandert er voor e-readergebruikers?

Niets. Boeken voor de e-reader blijf je gewoon lenen zoals je altijd deed, via onze website. Dit zal voorlopig ook zo blijven. Helaas kunnen we het proces van lenen voor de e-reader niet eenvoudiger maken; hoe graag we dit ook willen.

Wat verandert er voor mensen die lezen via de webbrowser?

Het enige wat voor deze gebruikers verandert, is dat ze nu ook luisterboeken kunnen streamen in de webbrowser. Aan het online lezen van e-books in de browser verandert verder niets.

Verandert de website ook?

De website onlinebibliotheek.nl blijft grotendeels zoals die is. Wel zijn nu ook de luisterboeken te zoeken, vinden en lezen via deze website.

Waarom al deze veranderingen?

We vernieuwen de hele 'achterkant' van de online Bibliotheek. Hiermee worden de website en de app stabieler, zodat ze ook in de toekomst goed blijven werken. Dit was hard nodig, omdat vooral de e-booksapp en de LuisterBieb technisch wat verouderd waren.

Kan ik mijn leengeschiedenis downloaden?

Ja, via deze link kun je je leengeschiedenis van vóór 8 september downloaden:

Download je leengeschiedenis (pdf)

In deze pdf vind je alle e-books die je tot 8 september 2020 bij de online Bibliotheek hebt geleend.


Staat je vraag er niet bij?

De medewerkers van onze klantenservice helpen je graag.