'Wat zou ík eigenlijk doen?'

portret Gillian King

Speciaal voor Het voorwoord van de Boekenweek vroegen we Nederlandse auteurs naar de boeken die hun leven veranderden. Vandaag als vierde en laatste: Gillian King.

Op het moment dat ik de achterflap van Zonder mij las, was ik meteen verkocht. Ik was zo benieuwd hoe dit verhaal in elkaar zou zitten.

"Maddie is zwanger en gaat trouwen. Maar dan is door een noodlottig ongeluk opeens alles anders. Zes jaar later ontwaakt zij uit een coma en probeert onwennig haar leven op te pakken. Maar of dat lukt?"

Dani Atkins is erin geslaagd een verhaal te schrijven met zoveel verschillende emoties. Het wist me vanaf de eerste bladzijde te boeien. De tweestrijd van Maddie is zo levensecht omschreven. Die hartverscheurende keuze om alles op te geven voor het geluk van een ander, het zorgde ervoor dat ik steeds sneller ging lezen.

"Langzaamaan wil ze voorzichtig haar leven weer oppakken, maar hoe doe je dat als voor jou alles in een oogwenk veranderd is, terwijl voor iedereen die je kent het leven zes jaar lang is doorgegaan?"

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Maddie en Chloë. Chloë is de nieuwe vrouw van de verloofde van Maddie. Het is knap hoe je als lezer eigenlijk een hekel wilt hebben aan Chloë, maar je toch met haar gaat meeleven. Als lezer schiet je alle kanten op qua emoties, want aan wiens kant sta je nu eigenlijk?

'Zonder mij' is een verrassend, meeslepend en vooral ook origineel verhaal. Het is misschien niet altijd even realistisch, dus het vergt wat fantasie van de lezer, maar de emoties daarentegen zijn levensecht! Een prachtig verhaal over onmogelijke keuzes, waardoor ik als lezer dacht: wat zou ík eigenlijk doen?


Tip van Gillian King

  • Dani Atkins Zonder mij

    Opnieuw een schitterende en meeslepende roman van Dani Atkins, de auteur van Versplinterd en Duet met jou. Maddie heeft alles wat ze zich kan wensen:...

    Luisterboek (digitaal)

  • Dani Atkins Zonder mij

    Als een jonge vrouw na zes jaar uit haar coma ontwaakt, ontdekt ze hoe haar omgeving is veranderd.

    E-book

Lees meer van Gillian King

Terug