De mooiste verfilmde boeken

'Ik vond het boek toch beter': een gevleugelde uitspraak van teleurgestelde boekenwurmen. Maar ook als de film wel een succes is, kan het lezen van het boek nog heel veel toevoegen. Daarom zetten we de mooiste verfilmde boeken voor je op een rij. Van The Godfather tot Sense & Sensibility: bij deze verhalen mis je echt iets als je alleen de film kent.

11 boeken die je zeker moet lezen (ook als je de film kent)


The Godfather

cover 'De Godfather'

Deze film van regisseur Francis Ford Coppola vertelt het verhaal van Don Corleone, hoofd van een New Yorkse maffiafamilie. Het is natuurlijk de verfilming van Mario Puzo's geweldige boek 'The Godfather', dat in het Nederlands verscheen als 'De peetvader', maar ook als 'De godfather'.

De verfilming in 1972 met Marlon Brando en Al Pacino was een groot succes. Niet voor niets volgden ook nog een tweede en een derde deel. Het loont zeker de moeite om ook het boek te lezen, want hierin zitten nog verschillende verhaallijntjes die in de films zijn weggelaten.

Bekijk dit e-book


One Flew Over the Cuckoo's Nest

Cover 'En eentje zag ze vliegen'

De verfilming met Jack Nicholson en Louise Fletcher werd bedolven onder de Oscars, Golden Globes en BAFTA's. Regisseur Milos Forman baseerde zich voor deze film op het gelijknamige boek van Ken Kesey uit 1962, dat we in het Nederlands kennen als 'En ééntje zag ze vliegen'.

Het is het verhaal van Randle P. McMurphy, die wordt veroordeeld voor ontucht met een minderjarig meisje. Hij hoopt zijn straf wat te vergemakkelijken door zich voor te doen als geestesziek. Maar eenmaal binnen in de psychiatrische kliniek krijgt hij te maken met de pittige zuster Ratched.

Bekijk dit e-book


Trainspotting

cover 'Trainspotting'

Irvine Welsh schreef met 'Trainspotting' een verhaal dat net zo verslavend is als de heroïne van de hoofdpersonen. De werkloze Mark Renton en zijn vrienden proberen het dagelijks leven in Edinburgh kleur te geven met behulp van drank en drugs. Mark krijgt er op een bepaald moment genoeg van en vertrekt naar Londen om opnieuw te beginnen. Maar wanneer zijn oude maten weer langzaam terugkeren in zijn leven, lijkt er toch weinig veranderd te zijn.

Danny Boyle regisseerde de verfilming van dit boek, waarin Ewan McGregor de hoofdrol speelt. De film groeide uit tot een van de populairste producties van de jaren 90. Ook de soundtrack is indrukwekkend, met muziek van onder anderen Iggy Pop, Brian Eno, Blur, Lou Reed, Underworld, Blondie en New Order.

Bekijk dit e-book


The Fault in Our Stars

cover 'Een weeffout in onze sterren'

'Een weeffout in onze sterren' (The Fault in Our Stars) is de vijfde roman van de Amerikaanse schrijver John Green. Het is het verhaal van de 16-jarige Hazel, die kanker heeft. Haar ouders sturen haar naar een praatgroep voor jongeren met kanker, waar ze de zelfverzekerde Augustus ontmoet. De twee hebben direct een band met elkaar.

De titel komt uit een stuk van William Shakespeare, het drama Julius Caesar, waarin Cassius stelt: "Niet door een weeffout in onze sterren, Brutus, neen, door onszelf zijn wij klein en nietig." Hazels favoriete schrijver Peter van Houten, die in 'Een weeffout in onze sterren' een belangrijke rol speelt, denkt hier duidelijk anders over.

In 2014 werd het boek door regisseur Josh Boone verfilmd, met in de hoofdrollen Shailene Woodley en Ansel Elgort.


Bekijk dit e-book

Bekijk dit luisterboek


The Color Purple

cover 'De kleur paars'

We kennen allemaal Whoopi Goldberg, die een Golden Globe won voor haar rol in 'The Color Purple'. De film van Steven Spielberg was een gigantisch succes. Liefst elf Oscar-nominaties leverde deze op, waarvan er gek genoeg niet één werd verzilverd.

Twee jaar daarvoor, in 1983, was de schrijver van het gelijknamige boek, Alice Walker, wél in de prijzen gevallen. Ze kreeg voor de briefroman de Pulitzerprijsen de National Book Award.

'De kleur paars' vertelt het verhaal van de arme zwarte vrouw Celie, die wordt misbruikt door haar vader en later door haar man. Dankzij haar vriendin Shug leert ze wat liefde betekent.

 

Bekijk dit luisterboek


Moneyball

cover 'Moneyball'

De film 'Moneyball', met Brad Pitt en Philip Seymour Hoffman, is gebaseerd op het boek 'Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game'. In dit waargebeurde verhaal probeert honkbalcoach Billy Beane de Major League te winnen. Niet door de duurste spelers in te lijven, want daar heeft hij geen geld voor, maar door slimmer te zijn dan de rest.

Samen met econoom Peter Brand duikt Beane diep de statistieken in, op zoek naar de meest onderschatte spelers van het honkbal. Met deze nieuwe strategie slagen ze erin om met de Oakland Athletics twintig wedstrijden op rij te winnen.

 

Bekijk dit e-book


American Psycho

cover 'American Psycho'

Bret Easton Ellis' roman 'American Psycho' uit 1991 vertelt het verhaal van de New Yorkse jongeman Patrick Bateman. Overdag is hij een yup zoals er in de stad duizenden rondlopen. 's Nachts verandert hij echter in een moordmachine, die het vooral voorzien heeft op vrouwen.

Het boek wordt gezien als een kritiek op de oppervlakkige, postmoderne wereld waarin niemand echt geeft om een ander. In 2000 werd het door regisseur Mary Harron verfilmd. Christian Bale nam hierin de hoofdrol voor zijn rekening.

 

 

Bekijk dit e-book


The Shining

cover 'American Psycho'

Stanley Kubricks horrorfilm The Shining is nog steeds een publiekslieveling. Dankzij de setting, de muziek, de mysterieuze sfeer en het acteerwerk van onder meer Jack Nicholson en Shelley Duvall. Maar natuurlijk ook door de geweldige plot, naat het gelijknamige boek van Stephen King.

Ook als je de film al kent, loont het zeker de moeite het boek te lezen. Als is het maar omdat in de film op enkele punten behoorlijk wordt afgeweken van de oorspronkelijke verhaallijn.

In 1997 verscheen er nog een miniserie op basis van het boek, waarvoor King zelf het scenario schreef.

 

 

 

Bekijk dit e-book


Schindler's List

cover 'Schindler's List'

De tweede film van Steven Spielberg in deze lijst: 'Schindler's List'. Deze klassieker won in 1994 liefst zeven Oscars, waaronder die voor beste film. Belangrijke rollen werden gespeeld door Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley.

Het is de verfilming van het boek van Thomas Keneally, dat oorspronkelijk 'Schindler's Ark' heette, maar inmiddels ook bekendstaat als 'Schindler's List'. Dit boek draait om de Duitse industrieel Oskar Schindler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een fabriek vlak bij Auschwitz had. Hij redde vele joodse mannen het leven door ze op zijn personeelslijst te plaatsen.

Bekijk dit e-book

Bekijk dit luisterboek


Silver Linings Playbook

cover 'Maak me gek'

Jennifer Lawrence en Bradley Copper schitteren in 'Silver Linings Playbook', dat in 2013 acht Oscarnominaties in de wacht sleepte. Eén daarvan werd verzilverd: die voor beste vrouwelijke hoofdrol.

De film is gebaseerd op het boek van Matthew Quick, dat we in Nederland kennen als 'Maak me gek!'. Hierin volgen we hoofdpersoon Pat, die na een verblijf in een psychiatrische instelling weer bij zijn ouders komt wonen. Zijn grote doel is om zijn vrouw Nikki terug te winnen. Wanneer een andere vrouw (Tiffany) hem daarbij wil helpen, worden de zaken voor Pat nog iets verwarrender.

Ook hier loont het de moeite om het boek te lezen wanneer je de film al gezien hebt. De plot en de personages komen niet 100% overeen. Bovendien bevat het boek een hoop lijntjes en zijtakken die de film niet gehaald hebben.

Bekijk dit e-book


Sense and Sensibility

cover 'Gevoel en verstand'

Onder anderen Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman en Hugh Grant zijn te zien in deze filmklassieker uit 1995. De film over de zusters Dashwood baseert zich uiteraard op de beroemde roman die Jane Austen in 1811 publiceerde (in eerste instantie anoniem).

Het verhaal van 'Gevoel en verstand' speelt zich af in Zuidwest-Engeland. Het laat het (liefdes)leven zien van de gezusters Elinor en Marianne Dashwood. Austen beschrijft het milieu van de Engelse landadel, waarin zowel vrouwen als mannen het slachtoffer kunnen zijn van regels over familiebanden, eigendommen en het huwelijk.

De titel verwijst naar de manier waarop de zussen Dashwood de liefde benaderen. Elinor laat zich leiden door haar verstand (sense), bij Marianne gaat het meer om gevoel (sensibility).

Bekijk dit e-book

Bekijk dit luisterboek