De mooiste verfilmde boeken

"Het boek was beter." Je kan het een boekenwurm zo horen zeggen. Ook als de film wel goed is, kan het boek lezen veel toevoegen. Daarom zet de online Bibliotheek de mooiste verfilmde boeken op een rij. Van 'The Godfather' tot 'Sense and Sensibility': bij deze verhalen mis je echt iets als je alleen de film kent.


< Terug naar Leestips

10 boeken die je zeker moet lezen (ook als je de film kent)


'Call Me by Your Name'

cover Noem me bij jouw naam

Noem me bij jouw naam van André Aciman is het verhaal van een gepassioneerde vriendschap tussen Elio en Oliver. Oliver, een Amerikaanse intellectueel, verblijft als zomergast bij de ouders van Elio (een muzikale en erudiete jongen) aan de Italiaanse kust. Hoewel de twee eerst weinig aandacht voor elkaar hebben, ontstaat er iets tussen hen wat alleen omschreven kan worden als onweerstaanbare aantrekkingskracht. Dit verhaal is een onbeschroomde, onsentimentele en hartverscheurende ode aan de passie.

In 2017 werd het boek door regisseur Luca Guadagnino verfilmd, met in de hoofdrollen Timothée Chalamet en Armie Hammer.

Bekijk dit e-book


'Haar naam was Sarah'

cover Haar naam was sarah

 

Het ontroerende Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay gaat over de tienjarige Sarah. Zij wordt in de zomer van 1942 samen met haar Joodse ouders opgepakt. Bijna zeventig jaar later stuit journaliste Julia Jarmond op deze geschiedenis die haar persoonlijke leven raakt. 

Regisseur Gilles Paquet-Brenner verfilmde het boek in 2010 als Sarah's Key. Kristin Scott Thomas speelde de hoofdol van Julia.

 

Bekijk het e-book


'Me Before You'

cover Voor jou

In Me Before You (vertaald als Voor jou) gaat Louisa aan de slag als verzorger van de verlamde Will. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem op andere gedachten te brengen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zoveel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Miljoenen lezers sloten de internationale bestseller Voor jou van Jojo Moyes al in het hart gesloten. Bioscoopbezoekers ook, want het boek werd in 2016 verfilmd met Sam Claflin in de rol van Will en Emilia Clarke als Louisa.

Bekijk dit e-book (Nederlands)

Bekijk dit e-book (Engels)


'The Color Purple'

cover 'De kleur paars'

 

Whoopi Goldberg werd wereldberoemd met haar rol in The Color Purple. Ze won een Golden Globe won voor haar rol in de film van Steven Spielberg uit 1985. Het kassucces leverde maar liefst elf Oscar-nominaties op. Gek genoeg werd er niet één verzilverd.

Twee jaar voor de première viel de schrijver van het gelijknamige boek, Alice Walker, wél in de prijzen. Ze won voor de briefroman de Pulitzerprijs en de National Book Award.

De kleur paars vertelt het verhaal van de arme zwarte vrouw Celie, die wordt misbruikt door haar vader en later door haar man. Dankzij haar vriendin Shug leert Celie wat liefde betekent.

 

Bekijk dit luisterboek

Bekijk dit e-book


'Little Women'

cover Onder moeders vleugels

Onder moeders vleugels (oorspronkelijk: Little Women) is het bekendste werk van Louisa May Alcott. De Little Women-trilogie, waarin de zussen opgroeien van jonge meisjes tot vrouwen en een weg proberen te vinden in de maatschappij, speelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865).

Onder moeders vleugels werd maar liefst vijf keer verfilmd - en dan rekenen we tv-series niet mee. De bekendste verfilmingen zijn van 1949 (met Elizabeth Taylor) en 1994 (met Susan Sarandon, Winona Ryder en Kirsten Dunst). Emma Watson, Florence Pugh en Saoirse Ronan spelen in de meest recente productie uit 2019.

Bekijk dit e-book

Bekijk dit luisterboek


'Een man die Ove heet'

cover Een man die Ove

Over haalt het bloed onder je nagels vandaan - en toch sympathiseer je met hem. Ove is 59 jaar, mopperig, strikt en heeft een kort lontje. Zijn buren vinden hem bitter. Hij, op zijn beurt, vindt hen idioten. Wanneer de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omverrijden, ontspint zich een komisch en hartverwarmend verhaal over onverwachte vriendschap.

In 2022 is dit boek verfilmd met Tom Hanks. Minstens zo leuk is de Zweedse verfilming uit 2016 (En man som heter Ove) met Rolf Lassgård.

Bekijk dit e-book

Bekijk dit luisterboek


'The Fault in Our Stars'

cover 'Een weeffout in onze sterren'

Een weeffout in onze sterren (de vertaling van The Fault in Our Stars) is de vijfde roman van de Amerikaanse schrijver John Green. Het is het verhaal van de 16-jarige kankerpatiënte Hazel. Haar ouders sturen haar naar een praatgroep voor jongeren met kanker. Daar ontmoet ze de zelfverzekerde Augustus. De twee hebben direct een band met elkaar.

In 2014 werd het boek door regisseur Josh Boone verfilmd, met in de hoofdrollen Shailene Woodley en Ansel Elgort.

Bekijk dit e-book

Bekijk dit luisterboek


'Schindler's List'

cover 'Schindler's List'

 

De tweede film van Steven Spielberg in deze lijst: Schindler's List. Deze klassieker won in 1994 zeven(!) Oscars, waaronder die voor beste film. Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley spelen belangrijke rollen.

Spielberg verfilmde een boek van Thomas Keneally, dat oorspronkelijk Schindler's Ark heette. Inmiddels staat ook het boek bekend als Schindler's List. Het draait om de Duitse industrieel Oskar Schindler, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een fabriek vlak bij Auschwitz had. Hij redde vele Joodse mannen het leven door ze op zijn personeelslijst te plaatsen.

Bekijk dit e-book

Bekijk dit luisterboek


'Silver Linings Playbook'

cover 'Maak me gek'

Jennifer Lawrence en Bradley Copper schitteren in de film Silver Linings Playbook, dat in 2013 voor acht Oscars werd genomineerd. Eén daarvan werd versilverlined (sorry), die voor beste vrouwelijke hoofdrol.

De film is gebaseerd op een boek van Matthew Quick dat we in Nederland kennen als Maak me gek!. We volgen Pat, die na een verblijf in een psychiatrische instelling weer bij zijn ouders komt wonen. Zijn grote doel: zijn vrouw Nikki terugwinnen. Als een andere vrouw, Tiffany, hem daarbij wil helpen, worden de zaken voor Pat nog verwarrender.

Bekijk dit e-book


'Sonny Boy'

cover Sonny boy

 

Sonny Boy is de levens- en liefdesgeschiedenis van de Surinaamse Waldemar en zijn geliefde Rika. Als de 19-jarige Surinaamse student Waldemar in 1928 arriveert Nederland ontmoet hij de veel oudere én getrouwde Rika. De twee worden gelijk verliefd op elkaar. Als Waldemar en Rika een zoon krijgen (Waldy, bijgenaamd Sonny Boy), beginnen ze een pension in Scheveningen. Met het uitbreken van de Tweede wereldoorlog neemt hun leven een andere, dramatische wending.

Het boek van Annejet van der Zijl is in 2011 verfilmd door Maria Peters.

 

Bekijk dit e-book

Bekijk dit luisterboek


De nieuwste boekverfilmingen! 🌟

Boekklassiekers verfilmd

Nederlandse boekverfilmingen

Verschenen als serie