Zij vielen in de prijzen in 2022 🏆

Jaarlijks regent het prijzen in het land van de lezers. Denk aan de Libris Literatuurprijs, de Nobelprijs voor Literatuur, de NS Publieksprijs - al ging de laatste dit jaar niet door. Maar ben je ook bekend met de Gouden Vleermuis? De Johnny? De Zeeuwse Boekenprijs? Wij volgden op de voet wie in de prijzen vielen in 2022.

Als terugblik zetten wij de boeken en auteurs die prijzen kregen op een rijtje. De beste boeken van 2022 lees je bij de online Bibliotheek.

Literatuurprijzen 🪶

cover 'Wormmaan' van Mariken Heitman

De Libris Literatuur Prijs - gemodelleerd naar de beroemde Booker Prize - ging in 2022 naar Wormmaan van Mariken Heitman. De jury omschreef het boek als "een uitdagende, onconventionele roman die zowel actueel als tijdloos is." Na het ontvangen van de prijs steeg Wormmaan tot nummer 3 in de Bestseller 60.   

Andere Nederlandse literatuurprijzen werden in 2022 uitgereikt aan Toine Heijmans (de Boekhandelsprijs) en Hanna Bervoets (de J.M.A. Biesheuvelprijs voor beste korteverhalenbundel). Lees en/of luister de winnende boeken bij ons. 

Lees het e-book 'Wormmaan' van Mariken Heitman

Luister het luisterboek 'Wormmaan' van Mariken Heitman

Lees het e-book 'Zuurstofschuld' van Toine Heijmans

Lees het e-book 'Een modern verlangen' van Hanna Bervoets


De spannendste boeken 😱

Thrillers gaan als een trein. Schrijvers van spannende boeken hebben een heel circuit aan eigen prijzen. Hebban reikte in 2022 voor de derde keer een Thrilllerprijs uit: Anya Niewierra kreeg de prijs voor De Camino.

De NBD Biblion Gouden Strop ging naar thrillerveteraan Marion Pauw en haar boek Vogeleiland. Bas Haan kreeg voor zijn thrillerdebuut Lenoir de schaduwprijs.

In de Nationale Thrillerweek rond Halloween reikt Omroep MAX óók prijzen voor thrillers uit. De Gouden Vleermuis, een oeuvreprijs voor schrijvers van het spannende boek, ging dit jaar voor het eerst naar een Vlaming: Toni Coppers. Wij zetten de eerste vier boeken van zijn populaire reeks over detective Liese Meerhout voor je op een rij.


Prijswinnende thrillers van 2022 📱 / 🎧


Ovatie voor een oeuvre 👏

Sommige schrijvers gaan al zo lang mee, dat ze niet een prijs krijgen voor één boek - maar voor hun hele schrijfwerk. De bekendste, meest eervolle oeuvreprijs is natuurlijk de Nobelprijs voor Literatuur. In 2022 kreeg Annie Ernaux die eer. Nederland wacht nog altijd op de eerste Nobelprijswinnaar voor Literatuur...

Gelukkig heeft het Nederlands taalgebied ook zijn eigen oeuvreprijzen. De Constantijn Huygensprijs werd in 2022 uitgereikt aan Marion Bloem, de Gouden Ganzenveer aan Nelleke Noordervliet en de P.C. Hooftprijs aan Arnon Grunberg. De Lage Landen kennen zelfs een oeuvreprijs voor schrijvers onder de 40 jaar. Die BNG Bank Literatuurprijs werd in 2022 uitgereikt aan Carmien Michels.

Trouwens... Telt een koninklijke onderscheiding ook als oeuvreprijs? Nou, vooruit. Saskia Noort werd dit jaar benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat is twee treden hoger dan een lintje! 🎖️ Arthur Japin werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en dat is één trede hoger dan een lintje.


Poëzieprijzen ✒️

Qua verkoopcijfers doet poëzie het vaak minder goed dan andere boeksoorten. Maar poëzie treedt ook meer dan eens buiten het boek. Voor podiumpoëzie bestaat zelfs een eigen prijs: de Johnny (vernoemd naar podiumdichter Johnny van Doorn). In 2022 was Babs Gons één van de twee ontvangers van de Johnny. In haar boek HARDOP introduceert Gons de Nederlandse spoken word (voorgedragen poëzie) aan een breed publiek. Luister in de app naar het gesproken woord van o.a. Akwasi, Dean Bowen, Roziena Salihu en Babs Gons zelf.  

Ook poëzie-van-papier kent vele prijzen in Nederland. Denk aan de Grote Poëzieprijs (voor Roelof ten Napel in 2022), de C. Buddingh'-prijs (voor Maxima Garcia Diaz in 2022) en de Ida Gerhardt Poëzieprijs van de gemeente Zutphen (voor Anne Vegter in 2022). Ook de C.C.S. Crone-prijs en de Tollensprijs werden afgelopen jaar uitgereikt aan dichters: respectievelijk aan Vrouwkje Tuinman en Ellen Deckwitz.

Kom uit je comfort zone en lees en/of luister eens prijswinnende poëzie in de app! 📱 / 🎧


De beste non-fictie van 2022 🔎

Door al die literatuurprijzen denk je misschien dat de verbeelding aan de macht is. Elk jaar worden er ook prijzen uitgereikt aan non-fictieboeken. Als winnaar van de Biografieprijs én de Libris Geschiedenis Prijs is De zwijger. Het leven van Willem van Oranje misschien wel boek van het jaar. Alsnog geen zin om die honderden-pagina's-dikke Oranjebiografie van René van Stipriaan te lezen? Luister 'm bij ons in de app als luisterboek! 🎧

De zwijger won niet alles. De Doorsons, een familiegeschiedenis van Roline Redmond, kreeg de Brusseprijs voor beste journalistieke boek en met Frans Naerebout (1748-1818) en het Vlissingen van zijn tijd won Dirk H.A. Kolff de Zeeuwse Boekenprijs. Met Waarom schurken pech hebben en helden geluk won Jurriën Hamer de Socratesbeker voor beste filosofieboek en Warna Oosterbaan kreeg de Sociologische Bril voor Het leven van dingen, het beste sociologieboek van 2022. Voor De lege hemel kreeg Marjan Slob de J. Greshoffprijs - de essayprijs van gemeente Den Haag.

Lang verhaal kort: de beste non-fictie van 2022 luister of lees je in de app van de online Bibliotheek.


Kampioenen van kinderboeken 🧒

Lezen is leuk, leren lezen is cruciaal. Is jouw verbeelding niet ook gevormd door wat je las in je jeugd? Kinderboeken wakkeren met een verhaal of illustraties de fantasie van kinderen aan. Ook als je volwassen bent, stopt die magie niet.

Gelukkig worden veel kinderboekenschrijvers in het zonnetje gezet. De Max Velthuijs-prijs ging in 2022 naar Philip Hopman - die de reeks Boer Boris illustreert. Yorick Goldewijk kreeg de Gouden Griffel voor Films die nergens draaien. Het Beste Boek voor Jongeren kende in 2022 twee winnaars: Het meisje met de luidende stem van Abi Daré en LILY van Tom De Cock. 

Stenen eten van Koen Caris greep naast de titel Beste Boek voor Jongeren - maar won de Hebban Debuutprijs. De Kinderjury koos De magische halsband van Rutger Vink en Thomas van Grinsven als beste boek voor de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. Voor 10 tot en met 12-jarigen koos de Kinderjury Kevin Hassings boek Mus & Kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken als winnaar. 🎉


De beste kinderboeken van 2022 👑