Top 10 voetbalboeken

Over voetbal zijn bibliotheken volgeschreven. Alleen al over Johan Cruijff hadden we met een gemak een top 10 kunnen samenstellen. Maar dat hebben we niet gedaan... Bekijk hier 10 van onze favoriete voetbalboeken, waarin de nummer 14 natuurlijk wel op nummer 1 staat. Maar ook FC Emmen, Fernando Ricksen en de vrouwen van het Nederlands Elftal komen aan bod.

E-books en luisterboeken voor voetbalfans


1. Johan Cruijff

cover 'Johan Cruijff'

Auke Kok laat in deze biografie zien wie Johan Cruijff écht was. Kwajongen, zoon, familieman, voetballer, trainer, voetbalfilosoof en commercieel pionier. Kok werkte jaren aan deze biografie en baseerde zich onder meer op honderden interviews met buurt- en klasgenoten, jeugdvrienden en -vriendinnen, trainers, zakelijke compagnons en familieleden.

 

Bekijk het e-book 'Johan Cruijff'

Bekijk het luisterboek 'Johan Cruijff'


2. Buiten de lijnen

Cover 'Buiten de lijnen'

Maak kennis met Jean-Pierre Adams, de verdediger die al veertig jaar slaapt. Met Luther Blissett, de miskoop die een kunststroming werd. En met Aldo Poy, maker van het meest gevierde doelpunt aller tijden. In zijn 'bijbel van vergeten voetballers' bespreekt sportjournalist Frank Heinen 170 voetballers met een bijzonder verhaal.

 

Bekijk het e-book 'Buiten de lijnen'


3. Abdelhak Nouri

cover 'Abdelhak Nouri'

Op 8 juli 2017 verandert het leven van Abdelhak Nouri, en dat van zijn familie, voorgoed. Tijdens een oefenwedstrijd van Ajax tegen Werden Bremen in het Oostenrijkse Hippach zakt hij in elkaar op het veld. Niet veel later wordt duidelijk dat hij een hartstilstand heeft gehad met ernstige hersenschade tot gevolg.

Dit boek vertelt voor het eerst het verhaal van Abdelhak vanuit het perspectief van zijn familie en vrienden. Een verhaal over de lange weg die de familie Nouri als migrantengezin afgelegd heeft. Over de droom die zij verwezenlijkt zagen in het onmiskenbare talent van hun zoon. Een verhaal over Abdelhak als voetballer en als mens, over het ongeluk en de nasleep ervan, over de band met Ajax, over verdriet, hoop, geloof en verbinding in tijden van tegenslag.  

Bekijk het e-book 'Abdelhak Nouri'

Bekijk het luisterboek 'Abdelhak Nouri'


4. FC Emmen

cover 'FC Emmen'

Maarten Kolsloot volgt FC Emmen in het wonderlijke eerste jaar in de eredivisie. Hij spreekt alle betrokkenen, reist mee naar wedstrijden en trainingskampen, houdt een dagboek bij, vlogt erover voor NOS Sport, en maakt mee dat FC Emmen eindigt op een fraaie veertiende plek.

Een boek over mensen die zichzelf als klein zien en eigenlijk altijd worden onderschat. Over ambitieuze clubmensen die heel graag met de grote jongens mee willen doen.

 

Bekijk het e-book 'FC Emmen'


5. Meisjesdromen

cover 'Meisjesdromen'

'Meisjesdromen' is een verslag over de opkomst van het vrouwenvoetbal vanaf de eerste plaatsing voor een eindtoernooi tot de finale van Lyon, tien jaar later. Gedocumenteerd met columns, verslagen, interviews en reportages uit de Volkskrant van Willem Vissers, die in die tien jaar alle WK's en EK's bezocht.

Volg Jackie Groenen, Lieke Martens, Vivianne Miedema en al die anderen in hun memorabele reis naar de WK-finale.

 

Bekijk het e-book 'Meisjesdromen'


6. Jongensdromen

cover 'Jongensdromen'

In het seizoen 2018-2019 verrast Ajax vriend en vijand door in de Champions League af te rekenen met onder meer Real Madrid en Juventus. De ploeg van Erik ten Hag bereikt op een haar na de finale van het miljoenenbal.

Willem Vissers bespreekt het legendarische Champions League-seizoen van Ajax chronologisch. Zo beleef je opnieuw de spannende poulefase, de glorieuze uitwedstrijden in Madrid en Turijn en de ontnuchterende ontknoping in de halve finale tegen Tottenham Hotspur.

 

Bekijk het e-book 'Jongensdromen'


7. Lev

cover 'Lev'

'Lev' is het fascinerende levensverhaal van een jongen vol wilskracht die zijn weg moet vinden in een wereld van uitersten. Evgeniy Levchenko (1978) groeit op in een liefdevol gezin in Oekraïne, als zoon van een Russische vader en een Oekraïnse moeder. Terwijl de Sovjet-Unie op instorten staat en het dagelijks leven wordt beheerst door armoede en geweld, is Lev vastberaden: hij wil voetballer worden. Zijn droom gaat in vervulling als hij een contract tekent bij het grote CSKA Moskou.

Als jong talent komt hij daarna terecht bij Vitesse, voor het eerst in West-Europa is de cultuurschok groot. Lev speelt voor diverse clubs in de eredivisie en komt verschillende keren uit voor het Oekraïense nationaal elftal. Terwijl hij zich in Nederland steeds meer thuis voelt, verliefd wordt en te maken krijgt met de glamour van het leven van een voetbalprof, breekt in zijn geboorteland de oorlog uit.

Bekijk het e-book 'Lev'


8. Basta

cover 'Basta'


'Ik voel dat dit een goed moment is om mijn verhaal te vertellen. Mijn waarheid. Het verhaal dat ik nog nooit verteld heb. Ik zal ook niemand sparen. Mezelf zeker niet. De tijd is rijp.'

In Basta laat Van Basten geen steen onopgetild: over zijn jeugd en familie, Ajax, uiteraard het EK '88, de gekte in Italië en het pijnlijke verhaal van de enkel. Hij vertelt over de onvoorstelbare financiële ellende, de relatie met Johan Cruijff, zijn periode als trainer en nog veel meer. Successen en dieptepunten volgen elkaar in rap tempo op in deze fascinerende biografie.  

 

Bekijk het e-book 'Basta'

Bekijk het luisterboek 'Basta'


9. Fernando Ricksen: de finale strijd

cover 'De finale strijd'

Uitgerekend op de dag dat zijn boek Vechtlust wordt gepresenteerd krijgt Fernando Ricksen te horen dat hij lijdt aan ALS en nog hooguit vier maanden te leven heeft. Hoe uitzichtloos het misschien ook lijkt, dat betekent niet dat hij zich gewonnen geeft. Ricksen strijdt tegen de ziekte zoals hij voetbalde: hij gaat er met gestrekt been in. Vincent de Vries maakt de aftakeling van zijn vriend van dichtbij mee. Het resultaat is een indringend en intiem portret van een man die zes jaar lang de dood in de ogen keek.

 

Bekijk het e-book 'De finale strijd'

Bekijk het luisterboek 'De finale strijd'


10. Kieft

cover 'Een tweede leven met Formule 1'

Bijna twintig jaar droeg voetballer Wim Kieft een groot geheim met zich mee. Dat is nu voorbij. Aan Michel van Egmond vertelde hij zijn onwaarschijnlijke verhaal.

'Kieft'is het verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving. Tegen de demonen in zijn hoofd. Maar het is ook een hoopvol relaas over de voorzichtige wederopstanding van een veerkrachtig mens. Het is een boek vol zelfspot en trots. Het gaat over Ajax, PSV, Oranje en uiteraard over die gedenkwaardige kopbal tegen Ierland in 1988. Maar het gaat ook over schuld en schaamte, over eenzaamheid en angst, over de druk, over het eeuwige onvermogen om te genieten van succes.

Bekijk het e-book 'Kieft'

Bekijk het luisterboek 'Kieft'


Meer voetbalboeken