Top 2000, de lijst der lijsten 📻


Wat hoort er, naast oliebollen en vrieskou, bij de laatste dagen van het jaar? De Top 2000! Ook dit jaar luister je de 'lijst der lijsten' tussen kerst en oud en nieuw.

Alles weten over The Beatles? Of lees je liever over het leven van underdog Willeke Alberti? Of je nu gaat voor Hollandse glorie (van Armin van Buuren tot Golden Earring) of Amerikaanse supersterren (van Prince tot Bruce Springsteen): bij elke muzieksmaak hebben wij e-book en luisterboeken waar muziek in zit.

Wij zetten de beste boeken over popmuziek voor je op een rij. Voor een beetje leesplezier bij je luisterplezier.Boeken over The Rolling Stones 🪨🪨

Cover Mickonomics

Misschien wel de grootste band aller tijden, the Rolling Stones. Toch piekten zwerfkeien Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Wood en kompanen 'slechts' op plek 8 - en dat al in 1999 met 'Angie'.

Gaan de Stones dit jaar hoge ogen gooien? Met 'Angie', of een keer met 'Brown Sugar' of 'Satisfaction'? Leer meer over deze razend succesvolle band via de Stones-boeken in onze collectie.

Bekijk het e-book 'Mickonomics'

Bekijk het e-book 'John, Paul, Keith & Mick'

Bekijk het e-book 'Sympathy for the devil', biografie Brian Jones


Paul McCartney over The Beatles 👨‍🦱

Cover McCartney over McCartney

The Beatles, nog zo'n Top 2000-titaan! Met twee nummes piekte de band op 6 in de Top 2000: met 'Let It Be' en met 'Yesterday'. (Solo haalde John Lennon, met 'Imagine', wel de toppositie in 2015.)

De Britse band stond tot nu met 59 liedjes in de lijst der lijsten. Paul McCartney was in de band een duizendpoot: hij was gitarist, bassist, pianist, zanger en songwriter in the Beatles. Meer weten over deze beroemde Beatle? Lees de McCartney-boeken uit onze collectie!

Bekijk het e-book 'McCartney over McCartney'

Bekijk het e-book 'FAB. Het leven van Paul McCartney'

Bekijk het e-book 'Man on the Run. Paul McCartney in de seventies'


De Britse Leo Blokhuis: rockbiograaf Mick Wall 🤘

Cover 'Metallica'

Noem een rockartiest en Mick Wall schreef er een boek over. Metallica? Check ☑️ Guns 'N Roses? Check ☑️ Led Zeppelin, Motörhead, Iron Maiden? Check-check-check! Wij hebben 4 boeken van Wall in de collectie. Read-'n-rock on! 🎸
 

Bekijk het e-book 'Metallica. De definitieve biografie'

Bekijk het e-book 'Lemmy. De definitieve biografie'

Bekijk het e-book 'Last of the Giants' over Guns N' Roses

Bekijk het e-book 'When Giants walked the Earth' over Led Zeppelin


Boeken vol rock-'n-roll 🎸


Boeken over Golden Earring 📡💌

Cover Golden Earring in 50 songs

Deze Haagse band bestond maar liefst 50 jaar! Golden Earring is een sterk Nederlands exportproduct. Met hits als 'Radar Love', 'When The Lady Smiles' en 'Twilight Zone' scoorde Golden Earring hits ver over de grens. Die nummers doen het ook altijd goed in de Top 2000.

In Nederland krijgt Golden Earring ook alle lof. Zo is er in Almere een straat vernoemd naar de band en zijn de leden van de band - Barry Hay en co. - benoemd tot ereburgers van Den Haag. Lees meer over het rock-'n-roll-bestaan van deze Hagenezen in onze collectie:

Bekijk het e-book 'Golden Earring in 50 Songs'

Bekijk het e-book 'HAY', de biografie van zanger Barry Hay

Bekijk het e-book 'Golden Earring. De Amerikaanse droom'


Karin Bloemen 💐

Cover Karin Bloemen. Mijn ware verhaal

Waarvan is Karin Bloemen, de diva in uitbundige kostuums die je vaak ziet op televisie, ook alweer bekend? Nou: de cabaretière-zangeres staat sinds 1999 onafgebroken in de Top 2000 met 'Geen Kind Meer'! In 2007 haalde dat nummer de hoogste notering: plek 152.

Het leven van Karin Bloemen is niet altijd rooskleurig geweest. Haar leven was inspiratie voor meerdere boeken: een autobiografie van Bloemen zelf en ook de bekende schrijver Arthur Japin baseerde een van zijn romans op het leven van Karin Bloemen. Ontdek meer over deze onvolprezen diva in onze collectie:

Bekijk het e-book 'Mijn ware verhaal' van Karin Bloemen

Luister het luisterboek 'Maar buiten is het feest' van Arthur Japin


Vrouwen in de Top 2000 ♀️logo muziekweb

Boeken waar muziek in zit zijn fijn - voor verdieping en vermaak. Maar wat is een Top 2000 nou zonder de daadwerkelijke muziek? Onze vrienden van Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland stelden een playlist samen bij de Top 2000.

"Een opwarmer en prognose", met heel wat lekker verrassende suggesties voor de lijst der lijsten. Zo staat niet Queen maar Måneskin op 1 bij Muziekweb. Evengoed glamrock - maar toch net even anders. Luisteren maar!

Luister de Top 2000-playlist van Muziekweb


Zelf popprofessor worden? 🤓 Lees muziekboeken bij ons!

Cover Luisteren &cetera

Wil jij punten scoren bij de Top 2000-quiz? De blits maken tijdens een potje Triviant met de familie? Krik je muziekkennis op met de collectie van de online Bibliotheek.

Los van alle artiestenbiografieën hebben wij veel boeken in collectie over muziekgenres. Over hiphop, punk, dance en Nederlandse rock-'n-roll doe je kennis op bij ons.

Bekijk het e-book 'Luisteren &cetera', over de 100 beste albums

Bekijk het e-book 'The golden years of Dutch Pop Music'


Lesjes popmuziekgeschiedenis 📓

Staat de muziek even uit?

Het gaat bij de Top 2000 natuurlijk om muziek luisteren. Dat gaat lastig in combinatie met een luisterboek. Toch bieden ook onze luisterboeken de broodnodige verdieping bij de lijst der lijsten. Luister een luisterboek over de grootste popsterren als de muziek even uitstaat. 🎧

Top 2000-luisterboeken