Vragen over de TijdschriftenBieb

Bekijk hier de veelgestelde vragen over de TijdschriftenBieb.


Nieuwste vragen

Welk besturingssysteem heb ik nodig om de app te gebruiken?

Eind september 2022 kwam een nieuwe versie van de TijdschriftenBieb online. Om deze nieuwe versie te gebruiken, heb je een actueel besturingssysteem nodig.

Voor Apple-gebruik is de minimale vereiste veranderd van iOS 12 naar iOS 14.
Voor Android-gebruik van de app blijft Android 5 de minimale vereiste.

Waarom opent de app een extra (wit) scherm?

Wanneer je inlogt op een Android-apparaat, kan het zijn dat je een extra browserscherm te zien krijgt. Dit is een wit scherm dat verder niets doet. Je kunt dit zonder problemen afsluiten en de app werkt verder gewoon. Het extra scherm wordt veroorzaakt door een nog onbekend technisch probleem. We hopen dit in het nieuwe jaar op te kunnen lossen.Hoe werkt het?

Hoe log ik in om een tijdschrift te openen?

Om een tijdschrift te kunnen openen moet je eerst inloggen. Dat doe je met je inloggegevens van de Bibliotheek. Druk op de cover van het tijdschrift dat je wilt lezen en daarna op de knop ‘Inloggen’. Wil je eerst even bladeren om te kijken of dit tijdschrift iets voor je is? Druk dan op de knop ‘Preview’.

Kies je voor ‘Inloggen’, dan ga je naar het inlogscherm van de online Bibliotheek. Na het inloggen kun je het tijdschrift openen door te drukken op de knop ‘Lezen’ of de knop ‘Downloaden’, onder de cover van het tijdschrift.

Meer hulp bij het inloggen

Wat is het verschil tussen ‘lezen’ en ‘downloaden’?

Bij ‘Lezen’ wordt niet gelijk het hele tijdschrift gedownload, maar gaat dit pagina voor pagina. Zo kun je sneller kijken of dit tijdschrift iets voor je is. Weet je al dat je meer wilt lezen van dit tijdschrift? Dan kun je het direct helemaal downloaden zodat je ook offline kunt lezen.

Let op: wanneer je kiest voor 'Lezen' en je gebruikt geen wifi, dan maak je gebruik van mobiele data. Dit kan voor extra kosten zorgen.

Hoe werkt 'Mijn leesmap'?

In ‘Mijn Leesmap’ vind je de tijdschriften die je hebt gedownload. Wil je meer tijdschriften uitzoeken? Tik dan onderaan de pagina in het oranje menu op ‘Ontdek’ of ‘Zoek’.

Hoe verwijder ik een tijdschrift?

Ga naar ‘Lees’ en dan naar ‘Mijn Leesmap’. Druk op het kruisje rechts bovenin de cover om het tijdschrift te verwijderen.

Als je een geleend tijdschrift niet verwijdert, blijft het drie weken in je leesmap staan. Daarna verdwijnt het automatisch.

Hoe werkt de reader in de app?

Bladeren:
Veeg vanaf het midden van je scherm in de richting die je op wilt.

Snel bladeren:
Tik op het ‘opsommingslijstje’ rechtsboven om de snelle navigatie te openen. Zo blader je sneller naar een volgend artikel.

Inzoomen of uitzoomen op iPhone of iPad:
Tik twee keer snel op een deel van de pagina dat je wilt vergroten. Tik nog eens twee keer snel om nog meer in te zoomen. Wil je weer uitzoomen? Tik dan nog eens twee keer snel om terug te gaan naar de originele weergave.

Inzoomen of uitzoomen op een Android-apparaat:
Beweeg twee vingers uit elkaar op een deel van de pagina dat je wilt vergroten. Knijp je twee vingers weer samen om uit te zoomen.

Hoe werkt het zoeken in de app?

Zoeken kan via de zoekbalk op het startscherm of via het menu ‘Zoek’. Type een zoekterm in en druk op ‘Enter’. Druk in de lijst met zoekresultaten op de tekst onder de tijdschriftcover om naar het gezochte onderwerp te gaan. Zoeken in een geopend tijdschrift kan door rechtsboven in de reader op het ‘opsommingslijstje’ te klikken. Daar kun je zien op welke pagina je bent. Ook kun je snel naar een andere pagina of ander artikel gaan.


Algemene vragen

Heb ik wifi nodig om tijdschriften te downloaden?

Nee, je kunt ook tijdschriften downloaden met een goede 3G- of 4G-verbinding.

Hoeveel tijdschriften mag ik downloaden?

Je mag zoveel tijdschriften lezen als je wilt. Houd wel rekening met de ruimte op je telefoon of tablet. Je kunt ook altijd tijdschriften verwijderen van je apparaat om ruimte te maken voor weer andere titels of nieuwe edities. Dit kan één voor één, in ‘Mijn Leesmap’, of allemaal tegelijk via ‘Wissen’.
Waar vind ik een overzicht van alle beschikbare titels?

Via de menu-optie ‘Ontdek’ of op het startscherm kun je van links naar rechts scrollen. Je ziet hier in de ronde bollen de verschillende tijdschriften.

Waarom zitten er maar 23 verschillende tijdschriften in de app?

Dit is een tijdelijke app om uit te vinden of deze vorm van tijdschriften lezen via de Bibliotheek bevalt, zowel voor de leden als voor de uitgevers van die tijdschriften. Vandaar dat het aantal titels beperkt is.

Waarom is dit een tijdelijke app?

De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, test samen met de Bibliotheken of tijdschriften onderdeel moeten gaan uitmaken van het aanbod van de online Bibliotheek. Daarom wordt de TijdschriftenBieb vooralsnog tijdelijk aangeboden.

Waar vind ik de gebruiksvoorwaarden?

De gebruiksvoorwaarden vind je hier:

Bekijk de gebruiksvoorwaardenZijn de tijdschriften ook te lezen op een e-reader of pc?

Nee. De techniek van de TijdschriftenBieb biedt helaas niet de mogelijkheid om de tijdschriften te lezen op een pc of e-reader.

Kan ik de cookies voor analyse uitzetten?

Ja. Je kunt deze cookies uitschakelen door in het menu de optie ‘Wissen’ te kiezen en daar het schuifje 'Gebruiksanalyse' uit te zetten. Als je de app vervolgens afsluit, stopt de gebruiksanalyse definitief.