Veelgestelde vragen

Terug naar de VakantieBieb

Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over de VakantieBieb.


Algemeen

Wat is er dit jaar nieuw in de VakantieBieb?

De belangrijkste vernieuwing is dat je nu niet alleen e-books, maar ook luisterboeken kunt lenen. Verder is de indeling van de app iets aangepast en ziet alles er net even anders uit.

Hoelang is de VakantieBieb open?

De VakantieBieb is open van 1 juli tot en met 31 augustus 2020.

Kan ik na de zomer verder lezen?

Wil je ook na de zomer genieten van e-books en luisterboeken in één app? Download dan de online Bibliotheek-app. Met een abonnement op de online Bibliotheek heb je toegang tot duizenden e-books en luisterboeken. Bekijk de mogelijkheden

Kan ik op meerdere apparaten tegelijk lezen in een boek?

Ja, het is mogelijk om op maximaal zes apparaten tegelijk te lezen. Wil je verder lezen op een ander apparaat? Ga dan naar je boekenplank om verder te lezen waar je gebleven was.

Wat zijn de systeemeisen voor deze app?

De systeemeisen voor de VakantieBieb-app zijn:

Voor Apple
iOS 11.0 of hoger

Voor Android
Android 6.0 of hoger

Wat is de nieuwste versie van de app?

De meest recente versie van de app is:

Voor Apple
3.5.9 (27 juli 2020)

Voor Android
3.5.1.2 (21 augustus 2020)

Werkt de app ook op een Windows Phone?

Nee, de VakantieBieb werkt niet op een Windows Phone. Omdat veruit de meeste mensen gebruikmaken van een Android- of iOS-toestel, hebben we ervoor gekozen om geen Windows-versie te maken.

Waar vind ik de gebruiksvoorwaarden?

Bekijk hier de gebruiksvoorwaarden en ons privacybeleid:

Bekijk gebruiksvoorwaarden
Bekijk privacyverklaring

Ik kan niet inloggen. Wat kan ik hieraan doen?

Heb je problemen met inloggen, dan helpen we je graag. Neem contact op.

Kan ik met dit e-mailadres ook e-books en luisterboeken lenen bij de online Bibliotheek?

Als je eerst je e-mailadres hebt gebruikt voor de VakantieBieb-app, is het helaas niet mogelijk om het daarna ook voor de rest van de online Bibliotheek te gebruiken.

Wil je toch de VakantieBieb én de online Bibliotheek gebruiken? Dan kun je twee dingen doen:

1. Kies een ander e-mailadres om in te loggen bij de online Bibliotheek
Op die manier houd je twee aparte e-mailadressen om in te loggen: één voor de VakantieBieb, één voor de online Bibliotheek.

2. Vraag ons je e-mailadres voor de VakantieBieb te verwijderen
Daarna kun je met dit e-mailadres een account aanmaken bij de online Bibliotheek. Het voordeel hiervan is dat je dan wél met ditzelfde e-mailadres ook de VakantieBieb kunt gebruiken. Een nadeel: de boeken die je eerder in de VakantieBieb hebt gedownload, zul je  opnieuw moeten downloaden.

Ga je voor optie 2? Neem dan contact met ons op.

Hoe maak ik een (gratis) account aan in de VakantieBieb-app?

Ook als je geen lid bent, kun je gebruikmaken van de VakantieBieb. Kies op het inlogscherm van de VakantieBieb voor 'Gratis account aanmaken'. Let op: als je een telefoon hebt met een wat kleiner beeldscherm, zul je iets naar beneden moeten scrollen om deze knop te zien.

Waarom moet ik steeds opnieuw inloggen?

Het kan zijn dat je vaak opnieuw moet inloggen als je de app gebruikt. Dit is helaas een technisch probleem, dat bij ons bekend is. We werken hard aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.


Boeken

Is er een lijst met alle beschikbare boeken?

Ja, er is een lijst voor volwassenen en een lijst voor de jeugd:

Hoelang zijn de boeken beschikbaar?

Van 1 juli t/m 31 augustus 2020.


Na deze periode kun je de boeken (en vele andere titels) lenen via de online Bibliotheek. Hiervoor heb je wel een abonnement nodig.

Hoeveel boeken mag ik downloaden?

Je kunt zo veel e-books en luisterboeken downloaden als je wilt. Houd wel rekening met de opslagruimte op je telefoon of tablet.


Hoe werkt het?

Hoe open ik een e-book of luisterboek?

Tik op de kaft van een gedownload boek om het te openen.

Hoe kan ik de inhoudsopgave van een boek bekijken?

Druk tijdens het lezen van een boek in het midden van het scherm. Er verschijnt een menu aan de onderkant. Kies voor het eerste symbool: de drie puntjes met strepen erachter. Je ziet nu alle hoofdstukken van het boek op een rij.

Hoe kan ik de kleur en helderheid aanpassen?

Druk in het midden van het scherm. Er verschijnt een menu aan de onderkant. Kies voor het zonnetje.

Je ziet nu de kleurinstellingen. Verschuif het oranje balletje om de helderheid aan te passen. Daaronder kun je de kleuren aanpassen: normaal, nachtstand of sepia. Druk weer op het scherm om de nieuwe instellingen toe te passen.

Zie je geen zonnetje in het menu? Dan kun je bij dit boek helaas geen kleuraanpassingen doen. Dit geldt vaak voor prentenboeken en andere e-books met veel illustraties.

Lees meer over de nachtstand

Hoe kan ik de instellingen voor automatisch downloaden aanpassen?

Standaard worden boeken die je leent automatisch gedownload. Wil je dit veranderen? Ga dan in het menu onderaan de app naar ‘Meer’. Kies voor ‘Instellingen’ en dan voor ‘Boekenplank’.

Je kunt hier kiezen voor ‘Altijd’, ‘Alleen als ze kleiner zijn dan…’ en ‘Nooit’. Ook kun je aangeven dat je alleen wilt downloaden als je een wifi-verbinding hebt.

Hoe kan ik het lettertype van e-books aanpassen?

Druk in het midden van het scherm. Er verschijnt een menu aan de onderkant. Kies voor de optie 'aA' of 'tT'.

Je ziet nu een scherm waarin je het lettertype, de lettergrootte, de regelafstand en de marges kunt aanpassen. Druk weer op het scherm om de nieuwe instellingen toe te passen.

Zie je in het menu geen optie 'aA'? of 'tT'? Dan kun je bij dit boek helaas geen aanpassingen aan de letters doen. Dit geldt vaak voor prentenboeken en andere e-books met veel illustraties.

Hoe werken de bladwijzers en notities?

Een bladwijzer aanmaken
Druk tijdens het lezen van een boek in het midden van het scherm. Rechtsboven, naast de titel en de auteur, zie je nu het symbool van een boekenlegger. Druk hierop om een bladwijzer voor deze pagina aan te maken.

Je bladwijzers bekijken
Druk tijdens het lezen van een boek in het midden van het scherm. Er verschijnt een menu aan de onderkant. Kies voor het vierkantje met drie streepjes erin. Je ziet nu je opgeslagen bladwijzers en notities.

Een bladwijzer bewerken of verwijderen
Druk tijdens het lezen van een boek in het midden van het scherm. Er verschijnt een menu aan de onderkant. Kies voor het vierkantje met drie streepjes erin. Je ziet nu je opgeslagen bladwijzers en notities. Druk op het pennetje om de bladwijzer te bewerken. Druk op het prullenbakje om de bladwijzer te verwijderen.

Een notitie maken
Selecteer tijdens het lezen één of meerdere woorden. Dit doe je door een woord ingedrukt te houden met je vinger. Je kunt je selectie groter maken met de twee balletjes. Als je de juiste woorden hebt geselecteerd, kun je ze markeren met een kleur. Druk op de kleur die je wilt druk daarna naast het woord. Je ziet nu dat het woord gemarkeerd is. Als je opnieuw op het woord drukt, kun je een notitie toevoegen door te kiezen voor het tekstballonnetje. Kies voor ‘Opslaan’ om de notitie te bewaren of voor ‘Annuleren’ om terug te gaan.

Je notities bekijken
Druk tijdens het lezen van een boek in het midden van het scherm. Er verschijnt een menu aan de onderkant. Kies voor het vierkantje met drie streepjes erin. Je ziet nu je opgeslagen bladwijzers en notities.

Een notitie bewerken of verwijderen
Druk tijdens het lezen van een boek in het midden van het scherm. Er verschijnt een menu aan de onderkant. Kies voor het vierkantje met drie streepjes erin. Je ziet nu je opgeslagen bladwijzers en notities. Druk op het pennetje om de notitie te bewerken. Tik op het prullenbakje om de notitie te verwijderen.

Hoe kan ik een favorietenlijst aanmaken?

Een boek als favoriet aanmerken
Je kunt een boek op je lijstje met favorieten zetten, bijvoorbeeld om een
verlanglijstje aan te maken. Zoek het boek eerst op via de catalogus of via
‘Zoeken’. Op het scherm met informatie over het boek zie je rechtsboven een
hartje. Druk op dit hartje om het boek als favoriet aan te merken. Je ziet dat
het hartje nu donker kleurt.

Je favorieten bekijken
Kies in het hoofdmenu van de app voor het hartje met daaronder
‘Favorieten’. Als je hierop drukt, zie je een overzicht van alle boeken die je
als favoriet hebt aangemerkt.

Een boek van je favorietenlijst verwijderen
Je kunt een boek ook weer van je favorietenlijst afhalen. Dit doe je weer
op het scherm met informatie over het boek. Druk op het donkere hartje. Het
hartje wordt wit en het boek verdwijnt van je favorietenlijst.


Nog geen antwoord op je vraag gevonden?