Hulp bij luisterboeken

Vragen of hulp nodig?

Vragen over luisterboeken

Hoeveel luisterboeken mag ik lenen?

Met een Compleet abonnement kun je het hele jaar luisterboeken lenen, zolang je er niet meer dan 10 tegelijk op je boekenplank hebt.

Lees meer over de abonnementen

Kan ik op meerdere apparaten tegelijk door een luisterboek heen?

Ja, dat kan. De app onthoudt van elk boek waar je gebleven bent met luisteren. Alleen wordt deze luisterpositie niet automatisch gesynchroniseerd als je bent ingelogd op verschillende apparaten.

Luister je eerst op apparaat 1 en wil je verder op apparaat 2? Dan pauzeer je het luisterboek op apparaat 1 en sluit je de app af. Op apparaat 2 kies je vervolgens, als de app nog openstaat, ook voor het pauzeren van het luisterboek. Sluit ook hier de app volledig af en start deze opnieuw. Nu wordt de leespositie bijgewerkt.

Wat is het verschil tussen streamen en downloaden?

Wanneer je vanaf je boekenplank op de cover van een luisterboek drukt, ga je het boek streamen (dus direct afspelen).

Wanneer je op het pijltje naar beneden drukt, ga je het boek downloaden. Heb je geen wifi-verbinding, dan gebruik je hiervoor mobiele data. Dit kan voor extra kosten zorgen.

Waarom kan ik luisterboeken niet eerder inleveren?

Luisterboeken kun je helaas niet eerder inleveren. Elk boek staat drie weken op je boekenplank en verdwijnt na deze periode automatisch. Je kunt een luisterboek wel verlengen, met de verlengknop die op je boekenplank verschijnt wanneer de leentermijn bijna verloopt. Deze verlengknop krijg je alleen te zien vlak voor het verlopen van je eerste leentermijn; verlengen kan in de app maar één keer.

We begrijpen dat veel lezers het jammer vinden dat ze een luisterboek niet eerder kunnen inleveren. Ook omdat je een papieren boek wel eerder kunt terugbrengen. Maar de uitlening van een digitaal boek werkt nogal anders dan die van een papieren boek.

Ten eerste is het technisch zo geregeld dat elk e-book en elk luisterboek standaard voor 21 dagen (dus drie weken) wordt geleend. Anders dan bij papieren boeken kunnen we deze boeken niet eerder terugnemen en dan op de stapel ‘beschikbaar’ leggen. Bovendien zijn over de uitlening van digitale boeken specifieke afspraken gemaakt met leveranciers en uitgevers, die soms afwijken van de afspraken voor papieren boeken. Een hiervan is dat een uitlening altijd voor drie weken is.

Kan ik luisterboeken verlengen?

Ja, dat kan. Drie dagen voordat de leentermijn verloopt, zie je op je boekenplank een verlengknop. Als je hierop drukt, leen je het boek opnieuw voor 21 dagen. Dit telt dus als een nieuwe uitlening. Je kan elk geleend luisterboek één keer verlengen. De eerste uitlening telt daarbij niet mee.

Drie dagen voordat de eerste leentermijn verloopt, zie je op je boekenplank een verlengknop. Als je hierop drukt, leen je het boek opnieuw voor 21 dagen. Dit telt dus als een nieuwe uitlening. Na de tweede uitlening (de verlenging dus) krijg je geen verlengknop meer te zien. Wil je het luisterboek daarna nog een keer verlengen,
dan kan dat alleen door het opnieuw te lenen.

Op welke apparaten kan ik luisterboeken openen?

Je kunt luisteren op je telefoon of tablet (met de online Bibliotheek-app) en op je computer (pc of laptop).


Luisteren op je computer


Nog geen antwoord gevonden?