Vragen en antwoorden

Hier vind je de veelgestelde vragen over het lenen van e-books en luisterboeken bij de online Bibliotheek.


Nieuwste vragen

Ik heb een probleem met het downloaden van boeken in de app. Wat kan ik doen?

Is je e-book of luisterboek niet goed gedownload? Dat kan komen doordat de app tijdens het downloaden is afgesloten of in slaapstand is gegaan. Let erop dat je het downloaden helemaal afmaakt, voordat je de app afsluit of wegveegt.

Hoeveel boeken mogen jeugdleden lenen? En welke boeken?

Alle leden tot en met 17 jaar mogen elke drie weken maximaal 10 e-books en 10 luisterboeken lenen. Ze mogen de volgende boeken lenen:

 • alle digitale jeugdboeken
 • alle e-books en luisterboeken van 'Lezen voor de lijst'

Daarnaast mogen ze oorspronkelijk Nederlandse e-books en luisterboeken lenen van de volgende uitgeverijen:

 • De Bezige Bij
 • Uitgeverij Cossee
 • Uitgeverij De Kring
 • Uitgeverij Van Oorschot
 • Overamstel Uitgevers (Carrera, Hollands Diep, Moon, House of Books, Horizon)
 • Koninklijke Bibliotheek
 • Singel Uitgeverijen (Arbeiderspers, Querido, Nijgh & Van Ditmar)

Kan ik e-books en luisterboeken verlengen?

Ja, dat kan, in elk geval voor mobiel/tablet en voor pc/laptop. Enkele dagen voordat de leentermijn verloopt, zie je op je boekenplank een verlengknop. Als je hierop drukt, leen je het boek opnieuw voor 21 dagen. Dit telt dus als een nieuwe uitlening.

Lezers op de e-reader raden we aan om geen gebruik te maken van deze verlengknop. Voor de e-reader werkt het beter om het boek opnieuw te lenen. Dus wanneer de leentermijn is verstreken, leen je het boek opnieuw en download je het nogmaals voor de e-reader.

Ik heb mijn abonnement gewijzigd, maar mijn boekenplank klopt nu niet meer. Wat kan ik doen?

Als je je abonnement hebt aangepast, is het altijd nodig om even uit te loggen. Gebruik je de website (en niet de app), dan helpt het ook om je cookies te verwijderen. Log vervolgens opnieuw in.

Wanneer je niet uitlogt en opnieuw inlogt, kan dit problemen geven met het weergeven van de app (bijvoorbeeld op je boekenplank en bij het lenen).

Hoe kan ik mijn abonnement bij de online Bibliotheek opzeggen?

Dat ligt eraan wat voor abonnement je precies hebt. Er zijn twee mogelijkheden: je bent alleen lid van de online Bibliotheek, of je hebt daarnaast ook een lidmaatschap van je eigen lokale bibliotheek.

 1. Heb je een digitaal lidmaatschap van de online Bibliotheek?
  Dan hoef je niet op te zeggen. Je abonnement loopt automatisch af na 1 jaar en wordt niet vanzelf verlengd. Wil je toch graag per direct je abonnement stopzetten? Neem dan contact met ons op.

 2. Ben je lid van de lokale bibliotheek?
  Neem dan contact op met jouw bibliotheek om je lidmaatschap te beëindigen.
  Weet je niet precies wat voor lidmaatschap je hebt? Log dan in bij de online Bibliotheek en kijk bij 'Mijn profiel'. Als je hier onder 'Mijn abonnement' een pasnummer ziet staan, ben je lid van een lokale bibliotheek. Staat er geen pasnummer, dan ben je digitaal lid.

Alle vragen en antwoorden


Geen antwoord op je vraag gevonden?