De leesclub

Lees deze keer met ons 'Het achtste leven' van Nino Haratischwili.
Op zoek naar eerdere leesclubboeken? Bekijk het archief

Wij lezen nu


Over de schrijver

Nino Haratischwili (1983, Tbilisi) is romancier, toneelschrijver en regisseur. Ze is thuis in twee talen, schrijft sinds haar twaalfde zowel in het Duits als in het Georgisch. Haar debuutroman 'Juja' werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en 'Het achtste leven' won de Independent Publishers’ Hotlist Prize. Haar meest recente roman is 'De kat en de generaal'.

Leesclubvragen bij 'Het achtste leven'

Welk personage deed je het meest?

In dit familie-epos komen nogal wat personages langs. Welk personage deed jou het meest? Of met welk personage kon je je het best identificeren? En waarom?

Waren er ook personages waar je minder mee had?

De personages in dit boek hebben soms bijna volledig tegenovergestelde karakters (Kitty en Kostja, Daria en Nitsa, Mischa en Elene). Waren er ook personages die je minder aanspraken, en waarom?

Bleken de 'tegengestelde' personages echt zo verschillend?

Lijken sommige personages uiteindelijk toch meer op elkaar dan je in eerste instantie zou denken of juist helemaal niet? Kun je voorbeelden geven?

Op welke manier speelt het lot een rol in dit boek?

Nino Haratischwili zei in een interview met NRC dat ze wilde dat haar lezers zich zouden afvragen in hoeverre we alles zelf kunnen bepalen en in welke mate we overgeleverd zijn aan bijvoorbeeld het politieke systeem waarin we leven. Hoe denk je daarover na het lezen van dit boek? Zijn de personages vervloekt? En leggen ze zich te makkelijk neer bij hun lot of juist niet? Waarom wel of niet?

Welke scènes in het boek zullen je het meest bijblijven?

Zijn er scènes uit dit boek die je zullen bijblijven? Waarom?

Wat vind je van het slot van dit boek?

NRC schreef dat Nino Haratischwili de belevenissen van haar personages presenteert als 'een tragikomisch sprookje met boosaardige trekjes'. Volgens de krant laat Haratischwili de lezer na 1300 pagina's met een glimlach achter. Ben je het daarmee eens? Waarom wel of niet?


Meer familiegeschiedenissen


Meer inspiratie voor je leesclub?