5 tips om meer te lezen in 2021

portret Yara

Het nieuwe jaar is van start gegaan en ‘meer lezen’ staat bij veel mensen op hun lijst met goede voornemens. Yara, marketeer jeugd bij de online Bibliotheek, geeft je vijf tips om dit doel te behalen.

1. Ontwikkel een routine

Veranderingen werken het best als je ze inpast in je dagelijkse ritme. In het begin kost het even moeite, maar na een tijdje zul je zien dat het vanzelf gaat. Sta bijvoorbeeld een kwartier eerder op, of ga juist wat eerder naar bed. Dit zijn de fijnste momenten om te lezen. Vooral ’s morgens vroeg: heel Nederland ligt nog op één oor, het is donker en jij zit daar op de bank met je boek en een warm drankje. Tegen de tijd dat de rest opstaat, ben jij alweer een paar hoofdstukken verder!

2. Neem leespauzes

Thuiswerken is voor veel mensen nog steeds de norm. De drempel om een pauze te nemen is groter dan ooit. Herinner je nog die momenten bij de koffiemachine, met je collega’s? Of misschien ging je wel even ergens koffie halen. Dit soort momenten mis je nu. Neem daarom één of twee keer per dag een pauze van zo’n tien minuten, drink een lekker kopje koffie of thee en ga even achterover zitten met je boek. Wedden dat je weer fris door kunt met je werkzaamheden?

3. Luister naar een boek

Lezen terwijl je de afwas doet, strijkt of dweilt? Het kan met een luisterboek! Benut de momenten dat je even niet met een boek in je handen kunt zitten om te luisteren naar een spannend verhaal, een mooie roman of een interessant hoorcollege. 

4. Daag jezelf uit

Lees je normaal een boek in zo’n tien dagen uit? Probeer dan terug te rekenen hoeveel bladzijdes je per dag wilt lezen om het boek ook echt uit te hebben in die tien dagen. Zo houd je het leestempo er lekker in!

5. Lees samen

Als de mensen om je heen ook lezen, werkt dat motiverend. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin die leest, of een community als BoekPerWeek. Ook kun je natuurlijk je eigen (digitale) leesclub starten. Als je ziet dat anderen om je heen lezen, krijg je spontaan zin om een boek op te pakken motiverend. En als je afspreekt wanneer het boek uit moet zijn, heb je ook een stok achter de deur.