Blogs met leestips

'Anita, je bent compleet gestoord!'

Gastblog van Anita Verkerk

14 september 2021

portretfoto van Anita Verkerk, ga naar haar gastblog

Schrijver Anita Verkerk schreef een gastblog voor de online Bibliotheek. Een persoonlijk en humoristisch verhaal over haar ontdekking van het vegetarisme. Dankzij de bieb!

Het stond ergens rond 1980 prominent op een plank van onze Soester bibliotheek, het boek dat mijn leven tot op de dag van vandaag radicaal overhoop zou gooien: ‘Het vegetarisch alternatief’ van de Amerikaanse auteur Vic Sussman.


Goed verhaal, lekker kort

14 juli 2021

portretfoto van blogger Martijn, ga naar zijn blog


Wil jij ook weleens korte verhalen lezen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Martijn, eindredacteur van de online Bibliotheek, tipt zijn favoriete verhalenschrijvers.

Toegegeven, mijn favoriete boek van de afgelopen jaren heeft ruim 1.200 bladzijden (Max, Mischa & het Tet-offensief). Maar juist na zo’n boek krijg ik zin om eens even wat korte verhalen te lezen. Daar kan ik net zo van genieten als van een pil van A.F. Th.-formaat. Hier een paar van mijn favorieten.


'Liefhebbers van dit boek lazen ook...'

1 juni 2021

portretfoto van blogger Lot, ga naar haar blog


Het is altijd erg fijn om een boek tegen te komen dat je doet denken aan een (oude) favoriet. Maar het is niet altijd even makkelijk om zoiets ook werkelijk te vinden.

Daarom heeft Lot, bureauredacteur bij DBNL, boeken bij elkaar gezocht die echt veel op elkaar lijken. Of dit nu gaat om thema, personages, setting of genre. Als je al fan bent van één van de twee, kun je zonder twijfel aan de ander beginnen.


Ga mee op literaire wereldreis

26 april 2021

portretfoto van blogger Sanne, ga naar haar blog


Natuurlijk is er niets mis met Tommy Wieringa en Marieke Lucas Rijneveld. Maar waarom zou je je blik beperken tot de schrijvers die je al kent? Sanne, titelbeschrijver bij de Koninklijke Bibliotheek, neemt je mee rond de boekenwereld.

Daag jezelf uit om meer wereldliteratuur te lezen. Want fijne romans, steengoede thrillers en fantastische klassiekers vind je overal ter wereld.


'Wat zou ík eigenlijk doen?'

Gastblog van Gillian King

15 maart 2021

portretfoto Gillian King, ga naar haar blog


Speciaal voor Het voorwoord van de Boekenweek vroegen we Nederlandse auteurs naar de boeken die hun leven veranderden. Vandaag als vierde en laatste: Gillian King.

Op het moment dat ik de achterflap van 'Zonder mij' las, was ik meteen verkocht. Ik was zo benieuwd hoe dit verhaal in elkaar zou zitten.


Het fluisterbos van Westerbork

Gastblog van Frank Westerman

12 maart 2021

portretfoto Frank Westerman, ga naar zijn blog

Speciaal voor Het voorwoord van de Boekenweek vroegen we Nederlandse auteurs naar de boeken die hun leven veranderden. Vandaag in deel 3: Frank Westerman.

Bij het schrijven van 'De kosmische komedie' reisde ik terug naar de achtertuin van mijn jeugd, Westerbork. Ik herlas 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch, waarin hij de twee gezichten van Westerbork belicht.

Foto auteur: Lionne Hietberg


'Wow, dat wil ik ook!'

Gastblog van Corine Hartman

9 maart 2021

portretfoto Corine Hartman, ga naar haar blog


Speciaal voor Het voorwoord van de Boekenweek vroegen we Nederlandse auteurs naar de boeken die hun leven veranderden. Vandaag in deel 2: Corine Hartman.

Als kind zat ik na schooltijd steevast in de bibliotheek, neusde gretig tussen de vele boeken en las er stukjes uit om te kiezen welke mee naar huis mochten. Het eerste boek dat zo’n grote indruk op me maakte dat ik dacht: wow, wat moet het geweldig zijn om zo’n verhaal te kunnen schrijven (dat wil ik ook!), was ‘En toen waren er nog maar…’ van Agatha Christie.


Geen Fellini, maar Yourcenar

Gastblog van Arthur Japin

6 maart 2021

portretfoto Arthur Japin, ga naar zijn blog


Speciaal voor Het voorwoord van de Boekenweek vroegen we Nederlandse auteurs naar de boeken die hun leven veranderden. Vandaag in deel 1: Arthur Japin.

Toen ik als jongeman naar Rome ging, in de hoop op een rolletje bij Fellini, wist ik eigenlijk al dat ik niet meer wilde acteren. Ik had alleen geen idee wat ik dan wel wilde. Iemand zei: ‘Neem Hadrianus’ Gedenkschriften mee van Marguerite Yourcenar.

Foto auteur: Corb!ino


5 tips om meer te lezen in 2021

5 maart 2021

portretfoto van blogger Yara, ga naar haar blog


Het nieuwe jaar is van start gegaan en ‘meer lezen’ staat bij veel mensen op hun lijst met goede voornemens. Yara, marketeer jeugd bij de online Bibliotheek, geeft je vijf tips om dit doel te behalen.

Veranderingen werken het best als je ze inpast in je dagelijkse ritme. In het begin kost het even moeite, maar na een tijdje zul je zien dat het vanzelf gaat. Sta bijvoorbeeld een kwartier eerder op, of ga juist wat eerder naar bed. Dit zijn de fijnste momenten om te lezen.


Zo vind je altijd je volgende boek

25 januari 2021

portretfoto van blogger Nicole, ga naar haar blog


Je wilt graag beginnen aan een nieuw boek, maar je zou zo snel even niet weten wat. Er is zoveel, waar begin je? Hoe leer je meer over jezelf als lezer, en blijf je tegelijkertijd onbevangen? Nicole, hoofdredacteur van de online Bibliotheek, helpt je op weg met een paar tips.  

Als je een boek tegenkomt dat je graag zou willen lezen, zet titel en auteur dan meteen in de notities van je telefoon. Dan kun je altijd weer verder als je het even niet meer weet. Ik doe het zelf per jaar, dus ieder jaar een nieuw bestandje in mijn telefoonnotities.