Zo vind je altijd je volgende boek

Je wilt graag beginnen aan een nieuw boek, maar je zou zo snel even niet weten wat. Er is zoveel, waar begin je? Hoe leer je meer over jezelf als lezer, en blijf je tegelijkertijd onbevangen? Nicole, hoofdredacteur van de online Bibliotheek, helpt je op weg met een paar tips.

Houd een lijstje bij in je telefoon

Als je een boek tegenkomt dat je graag zou willen lezen, zet titel en auteur dan meteen in de notities van je telefoon. Dan kun je altijd weer verder als je het even niet meer weet. Ik doe het zelf per jaar, dus ieder jaar een nieuw bestandje in mijn telefoonnotities.
Ook handig: houd bij wanneer je welk boek uitlas. Dan kun je altijd terugzien wat je gelezen hebt. Wel zo fijn als je met iemand over boeken staat te praten en een titel schiet je niet te binnen. En een bonus: aan het eind van het jaar kun je tellen hoeveel boeken je gelezen hebt!

Ken jezelf als lezer

Ja, waar houd jij nou eigenlijk zelf echt van? Kijk eens terug op de boeken die je mooi vond. Vond je die mooi vanwege de stijl, of omdat er veel in gebeurde? Houd je ervan als iets beeldend beschreven wordt, zodat je het helemaal voor je ziet, of heb je dat juist liever niet? Iedere lezer is anders, dus leer jezelf kennen. Probeer ook af en toe iets anders (zie ook de tips hieronder). Misschien ontdek je iets over jezelf wat je nog niet wist. In het ergste geval vind je het boek helemaal waardeloos, maar dat is ook nuttig. Ook boeken die je vreselijk vindt, leren je iets over jezelf.

Laat je soms verrassen

Denken dat je jezelf kent als lezer heeft één groot risico, namelijk dat je veel boeken direct afserveert op basis van de cover of de flaptekst. Of de reviews van anderen. Slechts 2,8 sterren op GoodReads? Weg ermee. Maar wat de één niks vindt, vindt de ander juist heel mooi. Blijf dus open staan voor iets nieuws. Lees ook eens een boek zonder vooraf onderzoek te doen: geen recensies of flapteksten lezen, gewoon beginnen op pagina 1.

Een goede manier om je te laten verrassen is met een ‘book subscription box’. Dan vul je een vragenlijst in en krijg je elke maand iets opgestuurd. Een verrassing, maar wel op basis van je persoonlijke voorkeuren. Er zijn boekwinkels (in ieder geval eentje in Utrecht) waar je zo’n abonnement kunt afsluiten.  

Lees wat collega’s of vrienden lezen

Voortbordurend op 3: lees eens boeken die je collega’s of vrienden mooi vonden. Ook als het je zelf in eerste instantie niks lijkt. Zo las ik dit jaar ‘Middle England’ van Jonathan Coe, alleen maar omdat mijn collega Eric me dit boek tipte. Zelf was ik bij ‘Brexit’ al afgehaakt. Maar het was een van de heerlijkste boeken die ik het afgelopen jaar las. Het is ook een leuke manier om je collega’s of vrienden op een andere manier te leren kennen. Alsof je een klein beetje toegang tot iemand krijgt via een boek.  

Verdwaal online

The internet is your playground! Waag je op het web en er gaat een wereld voor je open, zeker als je in het Engels gaat lezen. Kijk eens op fora als Hebban, LibraryThing en GoodReads, of kijk Booktube-filmpjes ter inspiratie. Google eens op boekhandels, gewoon om eens te kijken wat ze op hun website hebben staan. Of ga los op het zoekvenstertje van Instagram. Kijk verder dan de voor de hand liggende grote webwinkels. Juist de kleintjes zetten met veel liefde hun leestips online. Abonneer je op hun nieuwsbrieven (of op die van ons!). Ook lokale bibliotheken verzenden vaak nieuwsbrieven met inspiratie. En stuur eens een berichtje aan je boekverkoper met een vraag om advies.

Het kost soms ook even tijd om gevoel te krijgen voor de juiste ‘termen’ waar je op zoekt. ‘Memoir’ of ‘autobiografie’ bijvoorbeeld. En vind je onder ‘historische romans’ wat je ervan verwachtte? Zoek je ‘young adult’ of ‘new adult’? ‘LHBT’, ‘queer’, of ‘LGBT’? Experimenteer er lekker op los!

Let op je stemming

Na een drukke dag heb je misschien vooral zin om zonder gedoe in een lekker verhaal te zitten. Als je net bezig bent in een boek dat veel van je vraagt, dan is dat geen lekkere combi. Leg dat uitdagende gevalletje dan even aan de kant en pak een ander boek. Wees dan ook gewoon eerlijk tegen jezelf. Ik ben nu zelf bijvoorbeeld bezig in Wuthering Heights, maar zeker in het Engels is dat best aanpoten. Dan kun je met je ogen steeds op dezelfde pagina blijven hangen, maar je kunt ook een boek pakken dat beter bij je stemming past.

’s Avonds voor het slapen gaan lees ik ook vaak iets anders. Heftige boeken willen me nog wel eens in m’n dromen achtervolgen. Dus dan schakel ik voor het slapengaan nog even over op een ander boek met een lichter verhaal.

Het kan ook zijn dat je een lezer bent die het liefst maar één boek tegelijk leest. Herken dan op tijd wanneer je ‘vast zit in een boek’. Dat is killing voor je leeslust. Soms is een boek je ding gewoon niet. Aan de kant ermee en met een nieuwe beginnen!

Terug