De beste boeken van vrouwelijke schrijvers ♀️

Zoek je diversiteit in je boekenkast? Wij zetten de beste boeken van vrouwelijke schrijvers uit Nederland en België voor je op een rij. Of het nu een roman, dichtbundel of thriller is: lees eens een vrouw! <br> <br> Ontdek e-books en luisterboeken van vrouwelijke schrijvers. We lichten werk uit van Karin Amatmoekrim, Willy Corsari, Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen, Erna Sassen en Elfie Tromp. Ook vind je op deze pagina tien thrillertips voor het voorjaar, gekozen door de kenners van Vrouwenthrillers. <br> <br>

Speciaal voor Internationale Vrouwendag

Vurige vrouwen 🔥 | 🎧 luisterboeken & 📱 e-books


Karin Amatmoekrim (o.a. Het Gym)

cover 'Het Gym'

Suriname speelt in het werk van Karin Amatmoekrim een sleutelrol. Ze schreef een roman over verzetsman Anton de Kom (De man van veel) en verwerkte de zoektocht naar haar vader in Tenzij de vader. Dat boek is de basis voor ‘De jacht op mijn vader’, een documentaire waarin Amatmoekrim nagaat hoe ze zich moet verhouden tot taekwondomeester Eric Lie – haar biologische vader.

Amatmoekrim brak in 2011 door met de roman Het Gym (2011). In dit boek gaat de Surinaamse Sandra naar een wit gymnasium in Velsen. Sandra stapt in een heel andere wereld en moet knokken om zich staande te houden op het gym. Amatmoekrim werd geprezen omdat zij – direct, helder en vlot – schrijft over de multiculturele kramp in Nederland.  

Bekijk het e-book 'Het Gym'

Bekijk het e-book 'Tenzij de vader'


Willy Corsari (o.a. Deze ene voorstelling)

cover 'Deze ene voorstelling'

Alleen de covers van Willy Corsari’s boeken slepen je al mee naar andere tijden… De ‘Agatha Christie van Holland’ noemden ze deze in Brussel geboren schrijver wel. De detectives die Willy Corsari (1897 – 1998) schreef raakten in de vergetelheid, maar sinds kort is er sprake van herwaardering.

De boeken van Corsari spelen vaak tegen het decor van het cabaret. Zelf was Corsari – die bij de burgerlijke stand stond geregistreerd als Wilhelmina Angela Douwens-Schmidt – ook lang actief op het toneel. Bekender dan haar cabaretromans zijn de detectives over inspecteur Lund. Wij hebben twaalf van Corsari's klassiekers in de collectie. Geniet van deze herontdekte boekenparels!

Bekijk het e-book 'Deze ene voorstelling'

Bekijk het e-book 'Oude mensen hebben geheimen'


Suzanne Vermeer, Jet van Vuuren, Lieneke Dijkzeul: Nederland barst van de talentvolle thrillerschrijfsters. Om het beste van hun werk uit te lichten, schakelden wij de hulp in van de kenners van Vrouwenthrillers.

Vrouwenthrillers.nl is al vijftien jaar een belangrijk platform voor vrouwelijke lezers van literaire en psychologische thrillers. Hoofdredacteur Wendy Wenning tipt tien topthrillers voor dit voorjaar. Want rillen van de spanning kan je net zo goed met je zonnebril op in de lentezon.

Tien topthrillers van vrouwelijke schrijvers 😱 📱

Thrillertips als luisterboek 🎧


Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen (DAMN, HONEY)

cover 'Yes, baby'

'Alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen.' Menstruatie, abortus, lichaamshaar, dik zijn: Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen bespreken het op hun platform DAMN, HONEY. Het zijn niet altijd leuke onderwerpen – maar ze uit de weg gaan maakt het er niet beter op.  

De openheid die Marie Lotte en Nydia in hun podcast en theatershow tonen, keert ook terug in de boeken die zij samen schreven. Stigma's bestrijden en taboes beslechten, dat wil DAMN, HONEY en dat blijkt al wel uit de ondertitel 'alles wat je wilt weten als je jong bent, maar waar niet echt over gepraat wordt'. Laat een modern-feministische wereld voor je opengaan. (PS. daarvoor hoef je je natuurlijk niet als vrouw te identificeren!)

Bekijk het e-book 'Yes, baby'

Bekijk het e-book 'Shit waar je als vrouw mee moet dealen'


Erna Sassen (o.a. Zonder titel)

cover 'Zonder titel'

Nog nooit had een boek Zonder titel zoveel zeggingskracht. Geen wonder dat Erna Sassen er de Nienke van Hichtum-prijs mee won! Sassen is sowieso een veelgeprezen schrijver van jeugdliteratuur en young adult: ook haar boek Er is geen vorm waarin ik pas viel in de prijzen. 

(Voor de Triviant-spelers onder ons: wist je dat Sassen meespeelde in de televisieserie Medisch Centrum West? Weer wat geleerd!)

In Zonder titel voelen we mee met Joshua, een buitenbeentje op school dat zijn beste vriendin Zivan ziet vertrekken naar Irak. Een prachtig verhaal over een puber die ontdekt hoe gelaagd de wereld in elkaar steekt. De illustraties van Martijn van der Linden zou je op je lijf laten tekenen, zo mooi zijn ze. Voor het werk van Erna Sassen is niemand te oud, dus lees en luister maar!

Bekijk het e-book 'Zonder titel'

Bekijk het luisterboek 'Er is geen vorm waarin ik pas'


Elfie Tromp (o.a. Pièta en Alfateef)

cover 'Pièta'

Als je stadsdichter van Rotterdam bent en feministisch punkcabaret maakt, dan moet je wel een eigen stem hebben. Elfie Tromp is schrijver, theatermaker en performer en haar boeken zijn net zo veelzijdig als haar cv doet vermoeden.

Tromps meest recente boek speelt tegen het decor van de stad waarvan ze sinds 2023 stadsdichter is. In Pièta lees je hoe de gemoederen oplopen in de havenstad wanneer het standbeeld van een omstreden generaal ter discussie staat. In dit boek zaagt iedereen aan elkaars stoelpoten.

Weet je wie ook vaak figureren in het werk van Tromp? Honden! Haar zus en moeder fokken Afghaanse windhonden. Wie opgroeit met honden, moet trouwe viervoeters wel laten opdraven in een boek.

Bekijk het luisterboek 'Pièta'

Bekijk het e-book 'Pièta'

Bekijk het luisterboek 'Alfateef'


Ontdek met... Susan Smit

De online Bibliotheek slaat de handen ineen met vier auteurs die jou voorzien van de fijnste boekentips. Onder hen een razend populaire vrouwelijke schrijver, Susan Smit Ontdek welke boeken van Nederlandse bodem haar hebben beïnvloed - en leen die inspiratiebronnen gelijk!

Ga naar de inspiratiepagina van Susan Smit


Meer boeken van vrouwelijke schrijvers 🇧🇪 🇳🇱

#leeseenvrouw 📱

#luistereenvrouw 🎧


Lezen over feminisme ♀️

Leespoëzie van vrouwelijke dichters 🪶📱

Luisterpoëzie van vrouwelijke dichters 🪶🎧