Verhalenwedstrijd

online Bibliotheek Alice Munro Verhalenwedstrijd

Liefst 105 inzendingen kregen we voor onze verhalenwedstrijd. En daarvan vond de jury dit de drie beste. Veel leesplezier!

De winnaar

Vrije val

‘Durf jij wat ik durf, Vicky?’ Elize loopt over het platte dak van het landschapshotel waar we logeren en blijft vlak voor de lage dakrand staan. Een muurtje van pakweg twintig centimeter hoog. Ze staat gevaarlijk dichtbij. Ik loop schuin achter haar en bevries ter plekke.

Elize met haar kortgeknipte haar, haar jongensachtige uiterlijk. Het was haar idee om hiernaartoe te gaan. Alle maffe en impulsieve ideeën kwamen van haar. Dat was altijd al zo geweest, van kleins af aan. Het hoorde bij haar karakter.

Wat doe ik hier eigenlijk? Waarom sta ik hier?

Omdat Elize mijn twee jaar jongere zus is en ze altijd haar zin krijgt. Ze daagt me altijd uit om dingen te doen die ik niet wil. Dat is typisch Elize. Soms vind ik haar onuitstaanbaar, zoals nu. Zoals ze daar staat in haar streepjestrui en vale spijkerbroek met scheuren. Vol bravoure. We verschillen niet alleen qua uiterlijk.

Een kwartier geleden zat ik nog keurig op een rotan stoel op een zonovergoten terras, beneden in de tuin. Ik droeg een fleurig zomerjurkje en dronk thee uit een gebloemd kopje. Mijn rug kaarsrecht, mijn rechterpink in de lucht. Als een dame. Elize zat tegenover me en staarde verveeld voor zich uit. Thee drinken vond ze saai. Oersaai. Haar blik dwaalde af en bleef ergens achter mij hangen. Haar houding veranderde. Ze veerde overeind. Haar donkere ogen glinsterden. Elize zag er opgewonden uit. Met blosjes op haar wangen. ‘Kom,’ zei ze en ze boog naar me toe. ‘We gaan het dak op.’

Lees verder

De jury over 'Vrije val'

'Dit verhaal trof ons direct. De sterke opening trekt de lezer het verhaal in, de personages intrigeren vanaf het begin. De schrijver weet in relatief weinig woorden veel te vertellen en heeft een prettige stijl. Tel daarbij de verrassende wending die ook nog eens geloofwaardig is en het is duidelijk: 'Vrije val' is de winnaar van de online Bibliotheek Alice Munro Verhalenwedstrijd.'

Carolien Cramer

Carolien Cramer (1959) groeide op in Gelderland. Na de middelbare school koos ze voor de gezondheidszorg, waarin ze decennialang werkzaam was. Schrijven bleef echter haar passie. Inmiddels heeft ze meerdere boeken en prijzen op haar naam staan. Haar beste verhalen zijn gepubliceerd in verschillende verhalenbundels.

Nummer 2: Bezoek

Ireen van der Lem

Bewegingloos leunt ze tegen de deurpost. De zon is net op en de merel zingt. Ze ruikt buiten, de mest die onlangs op de akkers rondom het huis is uitgereden en de geur van het natte gras in haar tuin. Een onbekend geluid had haar gewekt. Vlug was ze opgestaan, in haar sloffen geschoten en onbevreesd had ze de deur geopend.

Hij zit gehurkt bij een fiets op het grindpad. Zijn sluike bruine haar hangt voorover en zijn handen lijken te frunniken aan de kettingkast. Naast hem staat een uitpuilende grijze rugzak. Een jaar of zeventien schat ze hem.

‘Heb je pech met de fiets?’
 

Lees verder

Nummer 3: Het kerstdiner

Sandra Israel

‘Jij lust dit toch niet. En jij hebt vast geen trek.’ Ada legt het laatste stukje rollade op een willekeurig bord en haast zich de kamer uit. In de keuken kijkt ze om zich heen. Ze heeft te weinig gekookt. Hadden ze gezegd dat ze met zovelen zouden komen? Ze weet het niet meer. Zoals ze zich de laatste tijd meer niet kan herinneren. Zelfs de man naast haar dochter Liz herkent ze niet. Of niet meer? Ze had hem enthousiast begroet, maar misschien had ze zichzelf daarmee juist belachelijk gemaakt.

‘Mam?’ De stem van Liz haalt haar uit haar gepeins.

‘Voel je je wel goed?’

Lees verder

De jury

  • Nathalie Doruijter (uitgever bij De Geus)
  • Petra Rijkelijkhuizen (manager uitgeversrelaties bij de Koninklijke Bibliotheek)
  • Anna Rademakers (collectiespecialist bij de Koninklijke Bibliotheek)
  • Bianca Looman (hoofdredacteur online Bibliotheek)
  • Martijn van Lith (eindredacteur online Bibliotheek)

Meer mooie verhalenbundels