Hulp bij e-books

Vragen of hulp nodig?

Bekijk hier de meest gestelde vragen over e-books.


Vragen over e-books

Hoe werkt het lenen van e-books precies?

Je kunt e-books op twee manieren lenen: direct in de online Bibliotheek-app, of via onlinebibliotheek.nl.

1. E-books lenen in de app
Een e-book lenen in de online Bibliotheek-app is eenvoudig. Zie je een boek dat je wilt lenen, dan druk je op de cover. Nu krijg je meer informatie over het boek. Onder in beeld zie je de knop 'Lenen'. Als je daarop drukt, staat het boek direct op je boekenplank. Je kunt het nu lezen in de app.

2. E-books lenen op de website
Je kunt ook e-books lenen via onze website. Zie je een boek dat je wilt lenen, dan klik je op de cover. Nu krijg je meer informatie over het boek. Wanneer je kiest voor 'Leen boek', wordt het boek direct op je boekenplank geplaatst. Je hebt het dan dus al geleend. Daarna kun je kiezen of je het boek ook wilt downloaden voor de e-reader, of online wilt lezen. Dit zijn geen extra uitleningen. Het boek telt als één uitlening, ook als je het in drie verschillende formaten leest: op de e-reader, in de app en online in de browser.

Meer hulp nodig? Bekijk de stap-voor-stap-uitleg


Kan ik mijn leengeschiedenis downloaden?

Ja, je kunt je leengeschiedenis downloaden. Hierin zie je alle e-books die je tot 8 september 2020 hebt geleend bij de online Bibliotheek.

Download je leengeschiedenis (pdf)
Moet ik ook de boeken voor de e-reader in de app lenen?

Nee, boeken voor de e-reader blijf je gewoon lenen zoals je altijd deed, via onlinebibliotheek.nl.

Hoeveel e-books mag ik lenen?

Met een Compleet abonnement kun je zoveel e-books lenen als je wilt, zolang je er niet meer dan 10 tegelijk leent. Daarbij kun je ook nog eens eenzelfde aantal luisterboeken lenen. Elk boek staat 21 dagen op je boekenplank.
 
Met een Compact abonnement leen je per jaar maximaal 6 e-books (en 6 luisterboeken). Elk boek staat 21 dagen op je boekenplank.

Bekijk de abonnementen

Waarom kan ik e-books niet eerder inleveren?

E-books kun je helaas niet eerder inleveren. Elk e-book staat drie weken op je boekenplank en verdwijnt na deze periode automatisch. We begrijpen dat veel lezers dit jammer vinden, ook omdat je een papieren boek wel eerder kunt terugbrengen. Maar de uitlening van een digitaal boek werkt nogal anders dan die van een papieren boek.

Ten eerste is het technisch zo geregeld dat elk e-book en elk luisterboek standaard voor 21 dagen (dus drie weken) wordt geleend. Anders dan bij papieren boeken kunnen we deze boeken niet eerder terugnemen en dan op de stapel ‘beschikbaar’ leggen. Bovendien zijn over de uitlening van digitale boeken specifieke afspraken gemaakt met leveranciers en uitgevers, die soms afwijken van de afspraken voor papieren boeken. Een hiervan is dat een uitlening altijd voor drie weken is.

Hoe zet ik e-books op mijn e-reader?

Als je voor de eerste keer een e-book op je e-reader wilt zetten, kan dat best lastig zijn. Daarom hebben een stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen.

Bekijk het stappenplan 'E-books op je e-reader zetten'


Veelgestelde vragen per apparaat

  • Telefoon of tablet

  • E-reader

  • Computer of laptop


  

Geen antwoord op je vraag gevonden?