Hulp bij e-books

Vragen of hulp nodig?

Bekijk hier de meest gestelde vragen over e-books.


Veelgestelde vragen per apparaat

  • Telefoon of tablet

  • E-reader

  • Computer of laptop


Meest gestelde vragen over e-books

Mijn e-book loopt vast. Wat kan ik doen?

Op dit moment komt het op sommige iOS-apparaten (iPhones en iPads) voor dat e-books vastlopen. Dat kun je als volgt oplossen.

Sluit de app helemaal af. Hoe je dat doet, verschilt per toestel:

  • Op een Apple-apparaat met homeknop
    Druk twee keer achter elkaar op de homeknop. Je ziet nu een scherm met alle actieve apps. Veeg het scherm met de online Bibliotheek-app omhoog. Hiermee is de app afgesloten.
  • Op een Apple-apparaat zonder homeknop
    Veeg rustig van rechts onderin het scherm naar boven. Je ziet nu een scherm met alle actieve apps. Veeg het scherm met de online Bibliotheek-app omhoog. Hiermee is de app afgesloten.

Om te voorkomen dat e-books vaker vastlopen, helpt het om de app niet af te sluiten wanneer je nog in het boek aan het lezen bent. Ga eerst terug naar je boekenplank en sluit dan pas de app.

Hoe werkt het lenen van e-books precies?

Je kunt e-books op twee manieren lenen: direct in de online Bibliotheek-app, of via onlinebibliotheek.nl.

1. E-books lenen in de app
Een e-book lenen in de online Bibliotheek-app is eenvoudig. Zie je een boek dat je wilt lenen, dan druk je op de cover. Nu krijg je meer informatie over het boek. Onder in beeld zie je de knop 'Lenen'. Als je daarop drukt, staat het boek direct op je boekenplank. Je kunt het nu lezen in de app.

2. E-books lenen op de website
Je kunt ook e-books lenen via onze website. Zie je een boek dat je wilt lenen, dan klik je op de cover. Nu krijg je meer informatie over het boek. Wanneer je kiest voor 'Leen boek', wordt het boek direct op je boekenplank geplaatst. Je hebt het dan dus al geleend. Daarna kun je kiezen of je het boek ook wilt downloaden voor de e-reader, of online wilt lezen. Dit zijn geen extra uitleningen. Het boek telt als één uitlening, ook als je het in drie verschillende formaten leest: op de e-reader, in de app en online in de browser.

Meer hulp nodig? Bekijk de stap-voor-stap-uitleg


Hoeveel e-books mag ik lenen?

Met een Compleet abonnement kun je zoveel e-books lenen als je wilt, zolang je er niet meer dan 10 tegelijk leent. Daarbij kun je ook nog eens eenzelfde aantal luisterboeken lenen. Elk boek staat 21 dagen op je boekenplank.
 
Met een Compact abonnement leen je per kalenderjaar maximaal 6 e-books (en 6 luisterboeken). Elk boek staat 21 dagen op je boekenplank.

Met een Proefabonnement mag je 1 maand lang e-books lenen. Je mag maximaal 10 boeken tegelijk op je boekenplank hebben.

Bekijk de abonnementen

Waarom kan ik e-books niet eerder inleveren?

E-books kun je helaas niet eerder inleveren. Elk e-book staat drie weken op je boekenplank en verdwijnt na deze periode automatisch. Je kunt een e-book wel verlengen, met de verlengknop die op je boekenplank verschijnt wanneer de leentermijn bijna verloopt. Deze verlengknop krijg je alleen te zien vlak voor het verlopen van je eerste leentermijn; verlengen kan in de app maar één keer.

We begrijpen dat veel lezers het jammer vinden dat ze een e-book niet eerder kunnen inleveren. Ook omdat je een papieren boek wel eerder kunt terugbrengen. Maar de uitlening van een digitaal boek werkt nogal anders dan die van een papieren boek.

Ten eerste is het technisch zo geregeld dat elk e-book en elk luisterboek standaard voor 21 dagen (dus drie weken) wordt geleend. Anders dan bij papieren boeken kunnen we deze boeken niet eerder terugnemen en dan op de stapel ‘beschikbaar’ leggen. Bovendien zijn over de uitlening van digitale boeken specifieke afspraken gemaakt met leveranciers en uitgevers, die soms afwijken van de afspraken voor papieren boeken. Een hiervan is dat een uitlening altijd voor drie weken is.

Kan ik e-books verlengen?

Ja, dat kan, in elk geval voor mobiel/tablet en voor pc/laptop. Je kan elk geleend e-book één keer verlengen. De eerste uitlening telt daarbij niet mee.

Drie dagen voordat de eerste leentermijn verloopt, zie je op je boekenplank een verlengknop. Als je hierop drukt, leen je het boek opnieuw voor 21 dagen. Dit telt dus als een nieuwe uitlening. Na de tweede uitlening (de verlenging dus) krijg je geen verlengknop meer te zien. Wil je het e-book daarna nog een keer verlengen, dan kan dat alleen door het opnieuw te lenen.

Lezers op de e-reader raden we aan om geen gebruik te maken van deze verlengknop. Voor de e-reader werkt het beter om het boek opnieuw te lenen. Dus wanneer de leentermijn is verstreken, leen je het boek opnieuw en download je het nogmaals voor de e-reader.

Hoe zet ik e-books op mijn e-reader?

Als je voor de eerste keer een e-book op je e-reader wilt zetten, kan dat best lastig zijn. Daarom hebben een stappenplan gemaakt om je hierbij te helpen.

Bekijk het stappenplan 'E-books op je e-reader zetten'  

Geen antwoord op je vraag gevonden?