Als de rook om je hoofd is verdwenen

cover 'Als de rook om je hoofd is verdwenen'

Caitlin Doughty

3 maart 2020 | Tip van Lot

Altijd al willen weten hoe het is om in een crematorium te werken? Dan ben je bij Caitlin Doughty aan het juiste adres. De Amerikaanse beschrijft hoe ze als 23-jarige zonder enige ervaring besloot om een baan te zoeken in de uitvaartbranche. Haar obsessie met de dood groeide langzaam uit tot een indrukwekkende expertise in het vak, en dat is duidelijk te lezen.

Je leest in detail over haar dagelijks werk. Zo scheert ze op haar eerste dag het lijk van een man genaamd Byron: ‘Ik deed een poging om Byrons ogen te sluiten, maar zijn gerimpelde oogleden floepten terug als rolgordijnen, alsof hij wilde zien hoe ik deze taak uitvoerde. Ik probeerde het nog eens. Met hetzelfde resultaat. “Ik heb geen behoefte aan je oordeel, Byron,” zei ik, maar ik kreeg geen reactie.’ Juist doordat ze dit soort taferelen met luchtigheid bespreekt, wordt het boek nooit te zwaar.

Daarnaast filosofeert Doughty over de westerse rituelen en gewoontes rondom de dood. Wat zegt onze relatie met de dood (lees: het taboe) over ons en onze cultuur? En is dat wel zo normaal als we denken? Waarom vieren sommige beschavingen de dood en neigen andere naar stilzwijgen?
Het is misschien niet het beste leesvoer voor bij de maaltijd, maar dit boek zit vol humor en leest soepel. Doughty schrijft op zo’n manier dat je met morbide fascinatie aan haar lippen hangt en tegelijkertijd onverwachts aan het denken gezet wordt.

En als je nog niet genoeg hebt gehad van al haar vertellingen over de dood, is er de YouTube-serie 'Ask a Mortician' waarin Doughty de meest bizarre en uiteenlopende onderwerpen bespreekt. Of beluister de podcast die ze maakte: 'Death in the Afternoon'.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lot

Lot
Bureauredacteur DBNL

Ik lees veel en van alles wat, maar voornamelijk Britse en Amerikaanse boeken. Tijdens het lezen ben ik altijd op zoek naar personages die me bijblijven, die ik werkelijk mis als ik het boek dichtklap of de e-reader uitzet.

Het liefst verken ik onbekende planeten ('The Long Way to a Small, Angry Planet' van Becky Chambers), beleef ik Victoriaanse avonturen ('Fingersmith' van Sarah Waters) of bekijk ik de wereld door de ogen van iemand met een uniek perspectief ('The Collected Schizophrenias' van Esmé Weijun Wang).

Naast de genoemde auteurs zijn James Baldwin, Robin Hobb, en Hanya Yanagihara enkele favorieten.