Notities uit de jungle

cover 'Notities uit de jungle'

Hanya Yanagihara

24 november 2020 | Tip van Lot

Sommige boeken over verschrikkelijke mensen zijn verschrikkelijk goed. ‘Notities uit de jungle’ door Hanya Yanagihara, vooral bekend van ‘Een klein leven’, is zo’n boek.

Op de eerste pagina lees je in een fictief krantenartikel over de duistere misdaden die hoofdpersoon en arts Norton Perina op zijn geweten heeft. Meteen daarna word je teruggeworpen in de tijd en zie je Norton als kleine jongen die wordt opgevoed door een bruut van een vader. Deze opbouw werkt onthutsend. Voor de lezer zijn de twee beelden van Norton, als misbruiker en als slachtoffer, moeilijk te herenigen.

Tijdens een antropologische expeditie naar het Micronesische eiland Ivu’ivu komen de twee versies van dit personage steeds dichter bij elkaar, waardoor je niet meer kan ontkennen wat er voor je ogen allemaal gebeurt. Zó echt voelt de wereld van Yanagihara dat je je als lezer bijna medeplichtig voelt aan de vergrijpen.

‘Notities uit de jungle’ vertelt een verhaal dat je bij zal blijven, of je dit nu wilt of niet. Let wel: de onderwerpen die aan bod komen zijn heftig. En soms erg ongemakkelijk om over te lezen. Maar als je interesse hebt in geïsoleerde volkeren en landen, en als je jezelf graag onderdompelt in gedetailleerde karakterstudies over verknipte figuren, dan is dit echt een boek voor jou.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lot

Lot
Bureauredacteur DBNL

Ik lees veel en van alles wat, maar voornamelijk Britse en Amerikaanse boeken. Tijdens het lezen ben ik altijd op zoek naar personages die me bijblijven, die ik werkelijk mis als ik het boek dichtklap of de e-reader uitzet.

Het liefst verken ik onbekende planeten ('The Long Way to a Small, Angry Planet' van Becky Chambers), beleef ik Victoriaanse avonturen ('Fingersmith' van Sarah Waters) of bekijk ik de wereld door de ogen van iemand met een uniek perspectief ('The Collected Schizophrenias' van Esmé Weijun Wang).

Naast de genoemde auteurs zijn James Baldwin, Robin Hobb, en Hanya Yanagihara enkele favorieten.