Dochter van het woud

cover 'Dochter van het woud'

Juliet Marillier

23 november 2021 | Tip van Lot

Steek een kaarsje aan, maak het jezelf gemakkelijk op de bank onder een knusse deken en pak een mok koffie/thee/chocolademelk met wat lekkers erbij. En dit alles terwijl het koude weer buiten doorraast. Wat wil je nu nog meer? Juist: een sprookjesachtig fantasyverhaal dat zich afspeelt in een wereld geïnspireerd door oude Ierse legenden, om je volledig in te verliezen.

Juliet Marillier schrijft als geen ander. Met enkele woorden weet ze je in 'Dochter van het woud' mee te nemen naar een wel heel bijzondere versie van tiende-eeuws Ierland. Hier woont Sorcha samen met haar zes broers en vader. Als hun vader hertrouwt, worden de zeven kinderen belaagd door hun nieuwe stiefmoeder. Het meisje weet te ontsnappen, maar haar broers transformeren tot zwanen. Sorcha is de enige die deze vloek kan opheffen, wat best een lange, pijnlijke weg zou kunnen worden.

Dit vertrekpunt klinkt wellicht allesbehalve origineel, maar Sorcha's reis door dit boek is zó ontzettend meeslepend. Waar Marillier ook over schrijft, het maakt niet zoveel uit, want ze kan werkelijk alles omtoveren tot een prachtig verhaal met onvergetelijke personages, magie, duistere figuren en een vleugje romantiek.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lot

Lot
Functioneel beheerder, Universiteit Leiden

Ik lees veel en van alles wat, maar voornamelijk Britse en Amerikaanse boeken. Tijdens het lezen ben ik altijd op zoek naar personages die me bijblijven, die ik werkelijk mis als ik het boek dichtklap of de e-reader uitzet.

Het liefst verken ik onbekende planeten ('The Long Way to a Small, Angry Planet' van Becky Chambers), beleef ik Victoriaanse avonturen ('Fingersmith' van Sarah Waters) of bekijk ik de wereld door de ogen van iemand met een uniek perspectief ('The Collected Schizophrenias' van Esmé Weijun Wang).

Naast de genoemde auteurs zijn James Baldwin, Robin Hobb, en Hanya Yanagihara enkele favorieten.