Meisje, vrouw, anders

cover 'Meisje, vrouw, anders'

Bernardine Evaristo

7 september 2021 | Tip van Lot

‘Meisje, vrouw, anders’ is een caleidoscoop aan mensen en verhalen. Net niet helemaal een roman en ook geen standaard verhalenbundel, maar iets ertussenin. Het boek volgt in totaal 12 personages, voornamelijk zwarte vrouwen van allerlei leeftijden, die op verschillende manieren met elkaar zijn verbonden. Dit aantal klinkt misschien als veel om bij te houden, maar Bernardine Evaristo geeft elk van haar karakters een unieke stem, waardoor ze helemaal tot leven komen. Deze weelde aan perspectieven betekent ook dat er ruimte is om veel thema’s aan bod te laten komen, zoals ras, gender, (de)kolonisatie, seksualiteit en immigratie.

Schrijver Amma bereidt zich voor op de première van haar toneelstuk en reflecteert op haar levensloop, de non-binaire Morgan vindt via het internet het begrip en de erkenning die in haar dagelijks leven ontbreekt, en de oudere Hattie komt erachter dat voorouders van haar vaders’ kant ooit slavenhandelaars waren. Elk van de personages vertelt een eigen verhaal, maar bij vlagen zie je ook bepaalde karakters terugkeren vanuit een ander perspectief. Dit zorgt voor een bepaalde gelaagdheid en authenticiteit, en hiermee laat Evaristo ook blijken dat eenzelfde verhaal (of persoon) een flinke metamorfose kan ondergaan op basis van wie de verteller is.

Aan het einde vallen de verhalen als puzzelstukjes in elkaar. De inzichten en onthullingen die je gaandeweg meekrijgt maken dat dit een boek is waarvan je meteen zin krijgt om het opnieuw te lezen. Wat heb ik gemist? En: was dat ene personage wel echt zoals ik het had bedacht, of klopte dat aanvankelijke beeld toch niet helemaal?

Maar dit is geen boek vol met wendingen of sensatie. ‘Meisje, vrouw, anders’ is vooral een intieme, soms ontroerende karakterstudie, rijk aan poëtische zinnen en beschrijvingen. En rijk aan verhalen die eerder nog niet vaak genoeg zijn verteld, op papier gezet door Bernardine Evaristo met veel verve en vakkundigheid.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lot

Lot
Bureauredacteur DBNL

Ik lees veel en van alles wat, maar voornamelijk Britse en Amerikaanse boeken. Tijdens het lezen ben ik altijd op zoek naar personages die me bijblijven, die ik werkelijk mis als ik het boek dichtklap of de e-reader uitzet.

Het liefst verken ik onbekende planeten ('The Long Way to a Small, Angry Planet' van Becky Chambers), beleef ik Victoriaanse avonturen ('Fingersmith' van Sarah Waters) of bekijk ik de wereld door de ogen van iemand met een uniek perspectief ('The Collected Schizophrenias' van Esmé Weijun Wang).

Naast de genoemde auteurs zijn James Baldwin, Robin Hobb, en Hanya Yanagihara enkele favorieten.