Agaat

cover 'Agaat'

Marlene van Niekerk

20 november 2018 | Tip van Nicole

Je hebt van die boeken… Iedere keer als ik nadenk over een beschrijving van dit boek, kom ik uit op het woord ‘intens’. Allereerst vanwege de aangrijpende, beeldende scènes. Maar ook door de verschillende stijlen en perspectieven. Die houden de vaart in het boek, maar vragen ook veel van de lezer. Toch hield dit boek me vast. Ik raakte in de ban van de ‘plaas’ Grootmoedersdrift, het boerenbedrijf waar dit verhaal zich afspeelt.

Vooral de complexe verhouding tussen de zwarte huishoudster Agaat en haar ‘nooi’ Milla is fascinerend. De twee vrouwen hebben een geschiedenis van constante strijd. Ze lijken elkaar te haten, maar kunnen ook niet zonder elkaar. Ook man des huizes Jak en zoon Jakkie spelen een belangrijke rol.

De vier hebben elkaar in de houdgreep, met Grootmoedersdrift als een soort gevangenis. Als lezer krijg je steeds stukjes van de geschiedenis geserveerd. Zo houdt het boek jou ook gevangen. Je wilt weten hoe het zit. En daarna zal dit boek je nog lang bijblijven.

Bekijk dit e-book


foto panellid Nicole


Nicole
Redactiecoördinator e-books bij de online Bibliotheek


Ik lees vooral literatuur, maar daarbinnen heel gevarieerd. Nederlandse en internationale literatuur, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog is een periode die blijft trekken. 'De smalle weg naar het verre noorden' van Richard Flanagan bijvoorbeeld, of 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr.

Mooie boeken die ik recentelijk las: 'De bekeerlinge' (Stefan Hertmans), 'De acht bergen' (Paolo Cognetti) en 'A Tale of Two Cities' (Charles Dickens).


Alle tips van Nicole (2)