Alsof het voorbij is

cover 'Alsof het voorbij is'

Julian Barnes

2 februari 2021 | Tip van Marieke

Zijn dingen voorbij als ze voorbij zijn? In dit verhaal over liefde en dood, over jeugd en ouderdom, over herinneren en vergeten, laat Julian Barnes zien dat dat geenszins het geval is. Sterker nog, wat voorbij leek kan ineens in een heel ander perspectief komen te staan.

Tony Webster, een oudere man, kijkt terug op zijn leven. Op zijn jeugd waarin hij deel uitmaakt van een hechte vriendengroep van drie. Op zijn middelbareschooltijd, als op een dag Adrian Finn de klas binnenkomt en met zijn briljante opmerkingen als vanzelf opgenomen wordt in de vriendengroep. Op zijn studententijd waarin hij een liefdesrelatie heeft die stukloop omdat hij uit een ander milieu komt. En op de zelfmoord van Adrian, die hij dan niet begrijpt. Zijn leven gaat door. Hij trouwt, krijgt een kind en scheidt. Hij leidt een rustig en tevreden bestaan, enigszins teruggetrokken. Maar dan.

In het tweede deel is niets meer wat het leek. Door een erfenis krijgt hij een heel ander zicht op die tijd en op zichzelf. Is hij wel die aardige man geweest die hij dacht te zijn? Wat is er daadwerkelijk gebeurd met Adrian en met zijn grote liefde?

Barnes stipt belangrijke thema’s aan waar je als mens mee geconfronteerd wordt als het leven zich ontwikkelt. Maar dat niet alleen. Het boek staat als een huis. Terloopse opmerkingen in het eerste deel komen terug in deel twee. Zoals W.F. Hermans het wilde, valt er geen mus van het dak zonder dat het gevolgen heeft. Bovendien schrijft Barnes geweldig. Prachtige zinnen en observaties waar je nog even op kunt kauwen: ‘We leven in tijd – die beperkt ons en bewerkt ons’, of ‘We nemen dingen veel te makkelijk aan in het leven. Niet dan? Bijvoorbeeld dat herinnering gelijk is aan gebeurtenissen plus tijd.’ Of ‘Hoe langer het leven doorgaat, hoe minder er om ons heen overblijven om […] ons eraan te herinneren dat ons leven niet ons leven is, maar alleen het verhaal dat wij erover verteld hebben.”

‘Alsof het voorbij is’ is een prachtig boek met een sterke plot dat veel stof tot nadenken biedt.

Bekijk het e-book

Bekijk het luisterboek


foto panellid NicoleMarieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

Mijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan
Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische
boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een
mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische
zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


Alle tips van Marieke