De vlamberken

cover 'De vlamberken'

Lars Mytting

25 december 2018 | Tip van Marieke

Wat is het verband tussen een afgelegen boerderij in Noorwegen, een sober huisje op een verder onbewoond Shetland-eiland en zestien beschadigde notenbomen in Frankrijk? In 'De vlamberken' van de Noorse schrijver Lars Mytting krijg je hier langzaam zicht op.

Terwijl twee wereldoorlogen op de achtergrond een rol spelen, ontrolt zich het verhaal van hoofdpersoon Edvard Hirifjell. Hij verliest op zijn derde zijn beide ouders en wordt opgevoed door zijn grootouders op een Noorse boerderij. Edvard is een gesloten jongeman, aan wie het leven voorbij lijkt te gaan. Hij weet dat er momenten zijn waarop hij iets zou moeten voelen, maar constateert dan dat hij niets voelt. Totdat hij op zoek gaat.

Als lezer word je meegesleept in Edvards zoektocht. Net als hij wil je weten wat er is gebeurd zijn ouders. Dat levert een heerlijk boek op: veel informatie, maar Mytting weet het altijd boeiend te houden. Het resultaat is in ieder geval dat ik de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog wil gaan bezoeken en op vakantie wil naar de Shetland-eilanden. Maar dan wel met net zo’n meeslepend boek als 'De vlamberken' in mijn tas.

Bekijk dit e-book


foto panellid NicoleMarieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

Mijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan
Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische
boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een
mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische
zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


Alle tips van Marieke