Holy Trientje

cover 'Holy Trientje'

Anne-Gine Goemans

18 februari 2020 | Tip van Marieke

‘Alle kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland’. Wat is het lang geleden, dat ik die leus meezong tijdens de demonstratie op het Malieveld in 1983. Een succesvolle happening, want de regering besloot geen kruisraketten in Nederland te plaatsen. Nederland kernwapenvrij dus. Of toch niet?

Na het lezen van ‘Holy Trientje’ van Anne-Gine Goemans weet je beter. Er zijn wel degelijk kernwapens in Nederland, zoals in 2013 officieel door Ruud Lubbers en Dries van Agt bevestigd is. Voor je nu denkt dat dit zwaar activistisch boek is: dat is het niet. Het is een humoristisch, lichtvoetig boek over een zwaar onderwerp. Een boek waarbij je al lezend herhaaldelijk op een verkeerd been wordt gezet.

Alleen de proloog al. Je leest en denkt: huh? Losse verhalen over anti-kernwapenactivisten in Amerika, de kernramp in Fukushima (Japan) en de door kernproeven geteisterde Marshalleilanden. Al die draadjes komen bij elkaar in Nederland waar de 87-jarige zuster Trientje al breiend onder de bescherming van ‘Lief Heertje’ een actie beraamt tegen de kernwapens op vliegveld Volkel.

Een hilarisch boek met een serieuze boodschap. Ik las het in één adem uit.

Bekijk dit e-book


foto panellid NicoleMarieke

Conservator oude drukken bij de Koninklijke Bibliotheek

Mijn favoriete non-fictieschrijvers zijn Hella Haasse, Jonathan
Franzen, Carolijn Visser en Jan Brokken. Ook lees ik graag historische
boeken en biografieën.

De afgelopen tijd las ik met veel plezier ‘Juliana, vorstin in een
mannenwereld’ en ‘Raadselvader’, allebei van Jolande Withuis, ‘Baltische
zielen’ van Jan Brokken en ‘De acht bergen’ van Paolo Cognetti.


Alle tips van Marieke