De kraaien zullen het zeggen

cover 'De kraaien zullen het zeggen'

Ann-Marie MacDonald

14 juli 2020 | Tip van Nicole

Spannend en ontroerend. ‘De kraaien zullen het zeggen’ is een enorm rijk boek met voor ieder wat wils. Dus echt, geef dit boek een kans en haak niet af op enkele trefwoorden in de flaptekst. Het is prachtig.

Ik moet bekennen dat ik zelf normaal gesproken afhaak bij woorden als ‘Koude Oorlog’, ‘ruimtevaartwedloop’ en ‘thriller’. Het was dat ik MacDonalds eerdere boek ‘Fall on Your Knees’ zo geweldig vond, anders was ik hier nooit aan begonnen. Maar gelukkig heb ik dat wel gedaan! ‘De kraaien zullen het zeggen’ is een thriller, maar ook een roman. Het is nagelbijten, hardop lachen en bijna-traantje-wegpinken. Het gaat van spionage tot het huishoudwerk van vrouwen in de jaren zestig.

De sores van alle leeftijden komen aan bod, maar het mooiste vond ik de kinderen. Ze zijn rond de 9 jaar. Aan het begin van het boek wordt er een meisje gevonden vlakbij de luchtmachtbasis waar dit boek zich afspeelt. Ze is vermoord. Hoofdpersoon Madeleine zit er middenin. Haar onderwijzer scheurt haar kinderlijke onschuld aan flarden in de nablijfuurtjes, waarin hij een aantal meisjes ‘oefeningen’ laat doen die steeds verder gaan. Haar vader Jack is intussen verwikkeld in een Koude Oorlog-geheim, moeder Mimi probeert vooral met veel liefde en toewijding haar gezin gelukkig te maken. Als uiteindelijk de overbuurjongen wordt opgepakt voor de moord moeten ze allemaal hun eigen keuzes maken.

Ruim twintig jaar later volgen we Madeleine, inmiddels op zoek naar de waarheid. Hoe is het echt gegaan? Achthonderd pagina’s lang zat ik op het puntje van de bank. En geen pagina spijt dat ik dit boek heb opgepakt!
 

Bekijk dit e-book


foto panellid Nicole


Nicole
Hoofdredacteur online Bibliotheek

Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd. Net dat ene boek vinden dat je raakt is best een kunst, maar als het lukt is de beloning groot. In die zin ben ik misschien een beetje verslaafd.

Ik lees vooral literatuur. Nederlands en internationaal, bekend en minder bekend, recente prijswinnaars en gevestigde klassiekers.

De Tweede Wereldoorlog blijft trekken. 'Onder de Drachenwand' van Arno Geiger en 'De reiziger' van Ulrich Alexander Boschwitz bijvoorbeeld. Mooie boeken die ik recentelijk las: 'The Silence of the Girls' (Pat Barker), 'A Spell of Winter' (Helen Dunmore) en 'Fall on Your Knees' (Ann-Marie MacDonald).


Alle tips van Nicole (2)