De leugens die ons binden

cover 'De leugens die ons binden'

Kwame Anthony Appiah

27 juli 2020 | Tip van Lotte

Wie herinnert zich nog de gevleugelde uitspraak van koningin Máxima: ‘De Nederlandse identiteit bestaat niet’? De storm van kritiek die het opriep was veelzeggend: veel Nederlanders voelden dit als een aanval op hun persoonlijke identiteit. Mocht je nu grommen over het poldermodel, directheid en de kleur oranje, dan kan ik je aanraden om dit boek te lezen. Zoals de titel verklapt hangt volgens Kwame Anthony Appiah ons hele concept van identiteit aan elkaar van leugens.

Appiah ontleedt de mythes die we onszelf vertellen over geloof, land, kleur, klasse en cultuur, en laat zien hoe veel van onze ideeën hierover voortkomen uit achterhaalde, 19e-eeuwse ideologie. Hij mengt filosofie met persoonlijke anekdotes en historische voorbeelden, waardoor je het boek in een ruk uitleest. Hoewel we misschien niet kunnen ontsnappen aan de leugens die ons binden en verdelen, kun je na het lezen van dit boek gewapend met historische context de discussie aangaan.

Bekijk dit e-book


foto panellid Lotte


Lotte
Titelbeschrijver bij de Koninklijke Bibliotheek


Ik lees vooral veel historische romans en literatuur met een magisch tintje. Ook houd ik erg van verhalenbundels en lees ik graag populair-wetenschappelijke boeken over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Tot mijn favoriete schrijvers behoren Neil Gaiman, Donna Tartt, Toon Tellegen en Philip Pullman. 

Recente favorieten van mij zijn 'Folk' van Zoe Gilbert, waardoor ik werd meegenomen naar een hele sprookjesachtige, maar ook naargeestige wereld, en 'Wolkenatlas' van David Mitchell, een meeslepend verhaal met een heel erg bijzonder concept. 


Alle tips van Lotte