Kleine brandjes overal

cover 'Kleine brandjes overal'

Celeste Ng

5 mei 2020 | Tip van Sophie

‘Iedereen in Shaker Heights had het er die zomer over: hoe Isabella, het jongste kind van de Richardsons, uiteindelijk was doorgedraaid en het huis had afgebrand.’ Kijk, dat begint intrigerend. Meteen wil je weten wat er aan de hand is. Is hier sprake van een disfunctioneel gezin? Wie is die Isabella en waarom zou ze haar huis in de fik zetten? En heeft zij die brand eigenlijk wel gesticht?

‘Kleine brandjes overal’ is een heerlijk spannend boek vol raadsels en geheimen, en tegelijkertijd een briljante, empathische psychologische roman. Over moeders en dochters. Over wensen, plannen en ambities en hoe die doorkruist worden. Het is fantastisch geschreven: alles klopt en ieder woord is betekenisvol, maar je hebt er geen ’last’ van, het lijkt toch heel ongekunsteld geschreven.

Het allerknapst vond ik dat het mij als lezer niet lukte te ‘kiezen’ tussen de personages. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar - maar hebben toch allemaal gelijk. Een boek om in één ruk uit te lezen en dan nog een paar dagen rustig over na te denken.

Bekijk dit e-book


foto panellid SophieSophie

Redacteur literatuur, Koninklijke Bibliotheek

Vooral in de trein lees ik veel, voornamelijk Nederlandse en Engelse literatuur. Het meest houd ik van boeken die nog een paar dagen in je hoofd blijven zitten.

Tot mijn favoriete schrijvers horen zeker Arnon Grunberg, Willem Frederik Hermans, Esther Gerritsen en Michel Houllebecq. De laatste tijd heb ik ook een voorliefde voor journalisten die - liefst met enige ironie – boeken schrijven, zoals Bram Vermeulen en Joris van Casteren. Ook de columns van Sylvia Witteman kan ik waarderen.

Van de boeken die ik onlangs las, werd ik door 'Oude meesters' van Joost de Vries intellectueel het meest geprikkeld, had 'Het monster van Essex' van Sarah Perry het gaafste plot en herkende ik mezelf het sterkst in 'Spiegel, spiegel, schouder' van Dorthe Nors.


Alle tips van Sophie