Het eeuwige leven

cover 'Het eeuwige leven'

Matt Haig

8 juni 2021 | Tip van Yara

In ‘Het eeuwige leven’ van Matt Haig volg je de 41-jarige Tom Hazard. Op het eerste gezicht een doodnormale man. Maar wat buitenstaanders niet weten, is dat Tom geboren is met een aandoening en hartstikke oud is. Eeuwenoud. 439 jaar, om precies te zijn. Door deze aandoening heeft hij overal op de wereld kunnen leven, iedere oorlog en pandemie zo’n beetje meegemaakt en heeft hij allerlei identiteiten aangenomen. Hij kan ongeveer dertig instrumenten bespelen: hij werkte als luitist voor Shakespeare en was jazzpianist in Parijs.

Nu is Tom op het punt aangekomen dat hij een normaal leven wil leiden in hartje Londen, als geschiedenisleraar. Een handige keuze, want hij heeft veel meegemaakt. Het enige is: hij mag absoluut niet opvallen en al helemaal niet verliefd worden.

Matt Haig schrijft niet alleen romans, maar ook kinderboeken en non-fictie. Hij heeft een toegankelijke schrijfstijl en heeft met ‘Het eeuwige leven’ een heel bijzonder verhaal neergezet. Je krijgt al snel empathie voor hoofdpersoon Tom – die gewoon normaal wil zijn. Je wilt weten wat hij allemaal mee heeft gemaakt en hoe hij zijn leven gaat invullen nu hij een ‘normaal’ leven leidt als geschiedenisleraar.

Het verhaal draait om Tom, maar ook om zijn dochter die hij is kwijtgeraakt. Zij is de reden dat Tom nog leeft: hij is continu op zoek naar haar. Hij krijgt hulp van Hendrich, die de leider is van een genootschap van mensen met dezelfde aandoening als Tom. De Alba’s, heten zij. Hendrich voorziet Tom iedere acht jaar van een nieuwe identiteit in ruil voor opdrachten. En Hendrich zoekt mee naar zijn dochter.

‘Het eeuwige leven’ is een prachtig en origineel verhaal dat je aan het denken zet. Wedden dat je hierna nog meer boeken van Matt Haig wilt lezen?

Bekijk het luisterboek

Bekijk het e-book


foto panellid YaraYara
Marketeer jeugd bij de Koninklijke Bibliotheek

Lezen is me met de paplepel ingegoten: mijn moeder sleurde me elke week mee naar de bibliotheek om nieuwe boeken uit te kiezen. Mijn liefde voor lezen ontwikkelde zich verder toen de hype rond de 'Twilight'-boeken losbarstte. Die liefde heb ik nooit meer losgelaten.

Ik heb jarenlang youngadultboeken verslonden en op z’n tijd houd ik nog van een goed YA-verhaal, zo’n verhaal waar je je compleet in kan verliezen. Daarnaast lees ik romans, maar ook non-fictie en zo nu en dan een thriller. Recentelijk las ik 'De zeven zussen'-reeks van Lucinda Riley, 'Alles op alles' van Marijke Vos en 'Vijf stappen van jou' van Rachael Lippincott.


Alle tips van Yara