List & leugens

cover 'List en leugens'

Leigh Bardugo

12 oktober 2021 | Tip van Yara

‘List en leugens’ draait om zes personages. Ze zijn terechtgekomen in het afvoerputje van Ketterdam, een stad die gebaseerd is op Amsterdam anno 1600 (heel interessant dat een Amerikaanse auteur kiest voor een Nederlandse stad als landschap). Iedereen heeft het een en ander meegemaakt waaruit af te lezen is dat ze bewust gekozen hebben voor het leven dat ze nu leiden. Continu wordt gewisseld tussen de personages die kort iets vertellen en je leest dan ook precies wat ze denken, doen en meemaken. Dit zorgt ervoor dat ‘List en leugens’ leest als een trein. Centraal staat Kaz, de bendeleider die de vijf personages optrommelt om een gevaarlijke missie uit te voeren die compleet onmogelijk lijkt. Maar Kaz heeft dollartekens in zijn ogen en besluit ervoor te gaan.

Vanaf bladzijde 1 word je het verhaal in gezogen. En die spanning blijft 542 pagina’s, kan ik je verzekeren. Het verhaal zit vol met plottwists. Voor je het weet nadert het einde, met een enorme cliffhanger, en gelukkig kun je direct doorpakken met ‘Kraai en Koninkrijk’, deel 2 uit deze serie.

‘List en leugens’ is een uniek boek, met personages die goed zijn uitgewerkt, hier en daar wat fantasy-elementen en een prachtige wereld – met het Amsterdam uit de Gouden Eeuw. Er worden zelfs namen gebruikt die Nederlands zijn (en nee, die zijn niet vertaald!). De wereld buiten Ketterdam is fascinerend en je fantasie slaat op hol bij de invulling van deze wereld. Op een heel beschrijvende wijze krijg je mee hoe mooi het is opgebouwd.

Leigh Bardugo heeft een prettige schrijfstijl die ervoor zorgt dat je ‘List en leugens’ onmogelijk kunt neerleggen. Er gebeurt zoveel in het verhaal, de spanning wordt goed opgebouwd en met de continue plottwists heb je geen enkel idee hoe het verhaal zal eindigen. Het is niet voor niets dat de ‘De Grisha’-trilogie én de ‘De Kraaien’-duologie zijn verfilmd tot de populaire ‘Shadow & Bone’-serie op Netflix.

Bekijk dit e-book

Goed om te weten:
‘De Kraaien' kun je ook lezen zonder dat je de ‘De grisha’-reeks van Leigh Bardugo hebt gelezen. Er zitten veel elementen in die ook in de ‘De grisha’-boeken voorkomen, maar dit verhaal draait om andere personages in een ander deel van de wereld van De Grisha.


foto panellid YaraYara
Marketeer jeugd bij de Koninklijke Bibliotheek

Lezen is me met de paplepel ingegoten: mijn moeder sleurde me elke week mee naar de bibliotheek om nieuwe boeken uit te kiezen. Mijn liefde voor lezen ontwikkelde zich verder toen de hype rond de 'Twilight'-boeken losbarstte. Die liefde heb ik nooit meer losgelaten.

Ik heb jarenlang youngadultboeken verslonden en op z’n tijd houd ik nog van een goed YA-verhaal, zo’n verhaal waar je je compleet in kan verliezen. Daarnaast lees ik romans, maar ook non-fictie en zo nu en dan een thriller. Recentelijk las ik 'De zeven zussen'-reeks van Lucinda Riley, 'Alles op alles' van Marijke Vos en 'Vijf stappen van jou' van Rachael Lippincott.


Alle tips van Yara