Opmerkelijke schepsels

cover 'Opmerkelijke schepsels'

Tracy Chevalier

23 april 2019 | Tip van Marijke

De titel van dit boek is fantastisch gekozen. Deze symboliseert de fossielen waar alles om draait, maar ook de ongehuwde Mary Anning en Elizabeth Philpot, die er zo hartstochtelijk jacht op maken. Deze vrouwen waren spraakmakend in een tijd waarin vrouwen niet zonder chaperonne op stap konden gaan. Een tijd ook waarin twijfel over de heersende opvattingen werd bestraft met uitsluiting en beschimping. Want hoe kon het uitsterven van dieren nou onderdeel zijn van Gods plan?

In deze kleingeestige wereld vinden Elizabeth en Mary elkaar in een bijzondere maar gecompliceerde vriendschap. Het is een lust om te lezen hoe deze vrouwen zich weten te onttrekken aan de strikte conventies van die tijd en hun eigen weg kiezen. De schrijfster weet het Victoriaanse Engeland met levendige en beeldende beschrijvingen tot leven te wekken. Ook als je niks met fossielen hebt.

Bekijk dit e-book


foto panellid Marijke


Marijke
Bibliothecaris bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland


Een goed boek doet de wereld om je heen verdwijnen. Dat kan voor mij een psychologische of historische roman zijn maar evengoed een klassieker uit de wereldliteratuur.

Enkele van mijn favoriete boeken zijn 'Het leven van Pi' van Yann Martel en 'De wand' van Marlen Haushofer. Verhalen met een magisch-realistisch tintje waarin natuur en dieren een belangrijke rol spelen.

Boeken die ik afgelopen tijd met veel plezier heb gelezen zijn 'De afwezigen' van Lieke Kézér en 'Alleen met de goden' van Alex Boogers.


Alle tips van Marijke