Anna Karenina

cover 'Anna Karenina'

Leo Tolstoj

11 september 2018 | Tip van Eric

Eens in de zoveel tijd trakteer ik mezelf op een klassieker, in de hoop een literaire doos bonbons open te trekken. Het meesterwerk ‘Anna Karenina’ van Tolstoj was een schot in de roos. Qua omvang en inhoud is het een enorm rijk boek, waarvoor je echt de tijd moet nemen. Het verhaal met z’n vele personages en vertakkingen laat zich – wat mij betreft – lastig lezen als je niet af en toe wat meters kunt maken.

Is de diesel eenmaal op gang, dan verlies je je in een meesterlijk en meeslepend verhaal over liefde, schuld, schaamte en hypocrisie. Over geloof, ontreddering, hoop en vooruitgang. Tolstojs stijl is zo gedetailleerd en realistisch dat je het gevoel krijgt fysiek in het verhaal aanwezig te zijn. Als een film trekt het aan je voorbij – soms meanderend als een beek, dan weer denderend als een stoomtrein op weg naar het majestueuze slot.

Bekijk dit e-book


foto panellid Eric


Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.