Drone

Bart-Jan Kazemier

25 juni 2019 | Tip van Eric

Vorig jaar was dit boek een van mijn schaarse uitstapjes naar het thrillergenre. Een schot in de roos, want wat een pageturner bleek ‘Drone’ te zijn. Over politiek, macht, spionage en inlichtingendiensten. Perfect voor op vakantie, als je ergens ligt te luieren en lekker de tijd hebt om maar door te blijven lezen.

‘Drone’ is vol vaart geschreven. Het speelt zich af in de nabije toekomst en voor een groot deel in Nederland. Daardoor zit je snel in het beangstigende maar realistische verhaal. Een ambitieuze minister van Defensie probeert er in de Tweede Kamer een omstreden droneprogramma doorheen te drukken. En een beschadigde oud-commando die in Afghanistan diende raakt verwikkeld in een complot dat hem tot staatsvijand maakt.

Het intrigerende is vooral dat je weet dat het fictie is en over de toekomst gaat, maar dat je toch continu denkt: gaat het er achter de schermen in Den Haag echt zo aan toe? En wat als Defensie straks inderdaad drones in gaat zetten die zelfstandig beslissen over leven en dood? Of doen ze dat misschien al?

En dan dat einde… een stomp in je maag die je verslagen achterlaat.

Bekijk dit e-book


foto panellid Eric


Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.