België

Rolf Falter

24 september 2019 | Tip van Eric

Wie onze zuiderburen beter wil leren kennen, moet beslist dit boek lezen van de Vlaamse historicus Rolf Falter. De ondertitel luidt treffend ‘Een geschiedenis zonder land’. België zoals we het nu kennen bestaat eigenlijk pas sinds het in 1830 onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De geschiedenis gaat echter ver terug.

Al ruim tweeduizend jaar beslaat het huidige België een gebied dat de machthebbers, veroveraars en legers zag komen en gaan. Het grondgebied was eeuwenlang decor voor oorlogen en veldslagen. Daar staat tegenover dat het in de middeleeuwen de bakermat was van de westerse economische beschaving én dat het in de 19e eeuw vooropliep in de Industriële Revolutie.

‘België’ is een verrassend en gedetailleerd boek, geschreven met veel kennis en ook het nodige gevoel voor drama. Het maakt duidelijk waarom België maar geen land wil worden. Het geeft je ook een verfrissend inzicht in de geschiedenis van ons eigen Nederland. Bijvoorbeeld door de Tachtigjarige Oorlog eens door de bril van een Belg te bezien.

Bekijk dit e-book



Eric
Coördinator online Bibliotheek

Schrijvers van wie ik veel werk heb gelezen zijn Bret Easton Ellis, Harry Mulisch en Arnon Grunberg. Mooie boeken van anderen die mij bijzonder zijn bijgebleven, zijn ‘Gloed’ van Sándor Márai, ‘De Meester en Margarita’ van Michail Boelgakov, ‘Hokwerda’s kind’ van Oek de Jong en ‘Liefdeleven’ van Marcellus Emants.

De laatste tijd lees ik meer non-fictie. Mijn interesse gaat daarbij uit naar politieke reconstructies, memoires en biografieën, en naar boeken over de Middeleeuwen en over Europese en Nederlandse geschiedenis.