De rokken van Joy Scheepmaker

cover 'De rokken van Joy Scheepmaker'

Gerrit Krol

11 december 2018 | Tip van Arno

Mooie korte debuutroman van Gerrit Krol uit 1962. Hoofdpersoon is de zoekende jongeman Kraus Koster, die na zijn militaire dienst terugkeert naar zijn thuisstad Groningen. Daar beweegt hij zich wat doelloos rond. Hij besteedt meer tijd aan denken dan aan echt iets doen. Tot hij verliefd wordt op het meisje Joy Scheepmaker en toenadering tot haar zoekt.

De droge toon en de korte, noterende zinnen van Krol lijken de liefdesgeschiedenis afstandelijk en emotieloos te beschrijven. Maar eigenlijk maken ze de heftige ontwikkeling die Kraus doormaakt alleen maar sterker.

Gerrit Krol is jarenlang aan dit debuut blijven schaven. Elke druk werd weer anders. In de online Bibliotheek heb je twee opties: de vierde druk uit 2004 (aangevuld met een vroeger verhaal) en de derde druk uit 1981. Als je van een vrolijk einde houdt, kies dan voor die uit 2004. Of, als je nog meer onder de indruk wilt raken van Krols schrijfkunst: lees ze allebei!

 

Bekijk de 3e druk

Bekijk de 4e druk


foto panellid ArnoArno
Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


Alle tips van Arno

Alle tips op een rij?

Bekijk het overzicht