Zelfverwoestingsboek

cover 'Zelfverwoestingsboek'

Marian Donner

13 april 2021 | Tip van Arno

Marian Donners 'Zelfverwoestingsboek' is een heerlijk antizelfhulpboek. Een hartstochtelijk pleidooi om jezelf niet permanent te willen verbeteren, niet het beste uit jezelf te halen, niet je stappen en je calorieën te tellen, niet te streven naar het gezondste en perfecte lichaam en vooral niet op mindfulnesscursus te gaan.

Donner ontmaskert in dit stevige pamflet de heersende ideologie die ons inprent dat alles aan jezelf ligt en dat je alles kunt oplossen als je maar al je kansen pakt. Je hebt helemaal niet alles zelf in de hand en succes is helemaal geen keuze. De scheidslijn tussen succes en mislukking is flinterdun en mislukken is ook helemaal niet erg, want: 'Dat is wat van de mens een mens maakt: falen. Dansen, struikelen, vallen, en daar dan een ode aan brengen. Als het even kan in stijl.'  

Bekijk dit e-book


foto panellid ArnoArno
Collectiespecialist Nederlands bij de Koninklijke Bibliotheek

Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. ‘Grote doden’ als Couperus, Van Bruggen, Van Oudshoorn en Haasse wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ik tip dus vooral Nederlandse literatuur, soms waag ik me ook aan goede Nederlandse non-fictie.


Alle tips van Arno