Het boek ont

cover 'Het boek ont'

Anton Valens

28 augustus 2018 | Tip van Arno

Niet veel schrijvers kunnen zoals Anton Valens een boek schrijven dat zowel absurdistisch als ontroerend is. In ‘Het boek ont’ beweegt hoofdpersoon Isebrand Schut zich wat onbeholpen door het leven. Om grip op zijn leven te krijgen richt hij in zijn thuisstad Groningen de zelfhulpgroep Man & post op, voor mannen die hun post niet meer zelf durven open te maken.

De groep heeft een nogal merkwaardig ledenbestand, maar als de maniakale ondernemer Cor Meckering uit het Drentse Nieuw-Buinen toetreedt, komt het leven van Isebrand helemaal in een stroomversnelling.

Met zijn bizarre theorieën over het voorvoegsel 'ont' neemt Meckering Isebrand op sleeptouw. Hoe raar het verhaal ook wordt, altijd blijf je meevoelen met Isebrand en de andere stuurloze mannen. Tegelijkertijd is ‘Het boek ont’ ook een ode aan Groningen, met veel prachtige beschrijvingen van de stad.

Bekijk dit e-book


foto panellid ArnoArno
Collectiespecialist Nederlandse taal- en letterkunde bij de Koninklijke Bibliotheek

Ik lees alles wat los en vast zit, maar vooral Nederlandse literatuur. Soms ook Duitse. ‘Grote doden’ als Multatuli, Couperus, Nescio, Haasse en Boon wissel ik af met het indrukwekkende werk van de jongste generatie, zoals de boeken van Nina Polak, Merijn de Boer, Jamal Ouariachi en Wytske Versteeg. Ook graag en veel poëzie.


Alle tips van Arno