Stille grond

cover 'Stille grond'

Sanneke van Hassel

22 december 2020 | Tip van Martijn

Sanneke van Hassel zet met kleine pennenstreken grote werelden op papier. Dat doet ze vooral met korte verhalen: in 2019 verscheen haar zevende bundel ‘Nederzettingen’. Vaak spelen deze verhalen zich af in de stad - en vaak is deze stad Rotterdam. In heldere zinnen en met een scherp oog voor detail neemt ze de lezer mee langs alle randen van de stadse samenleving.

Ook Van Hassels tweede roman ‘Stille grond’ is zo’n stadsverhaal. Hoofdpersoon Landa is net moeder geworden én haar baan kwijtgeraakt. Haar man gaat volledig op in zijn werk en zij zit met haar baby naar buiten te kijken. Vlak voor haar appartement ziet ze de daklozen die worden opgevangen op de plek waar de makelaar haar een mooi parkje had beloofd. Een stadspark om heerlijk te wandelen met de kinderwagen.

Tegelijkertijd volgen we Johannes, die zich al jaren inzet voor dak- en thuislozen. Smallenburg, waar Landa op uitkijkt, is zijn project. Hij is vol toewijding bezig om de kwetsbare deelnemers in de tuin aan het werk te zetten. En om de negatieve beeldvorming door kritische buurtbewoners zoveel mogelijk tegen te gaan.

De strijd verhardt wanneer Landa zichzelf in de armen van een handige lokale politicus drijft, terwijl Johannes in de ban raakt van een mysterieuze jonge vrouw. Beiden gooien ze alles in de strijd, maar voor welke goede zaak precies?

'Stille grond' boeit van begin tot eind en is schitterend geschreven. Het enige nadeel: je hebt het binnen no time uit.

Bekijk dit e-book


foto panellid MartijnMartijn

Eindredacteur online Bibliotheek


Willem Frederik Hermans, Peter Terrin en Raymond Carver zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer, 'Patricia' van Peter Terrin en 'Schuld' van Walter van den Berg.


Alle tips van Martijn