Varkensroze ansichten

cover 'Varkensroze ansichten'

Mustafa Stitou

10 maart 2020 | Tip van Martijn

Dertien jaar geleden hoorde ik voor het eerst van Mustafa Stitou. In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag droeg hij zijn gedichten voor tijdens een poëziefestival. Ik was direct verkocht dankzij de subtiele balans die de dichter weet te bewaren: tussen zwaarmoedig en lichtvoetig, tussen komisch en serieus, tussen Grote Thema’s en minuscule details.

In zijn derde bundel ‘Varkensroze ansichten’ uit 2003 switcht Stitou moeiteloos van een flirt met een jong meisje bij een kleermaker naar een hogepriester die zich eeuwen voor Christus laat bevredigen door een tempelprostituee. Het is er allemaal en het is er allemaal tegelijk: het alledaagse en het verhevene, het Oosten en het Westen. Niet voor niets zit de kleermaker in kwestie ‘tussen Snackbar Nefertiti en de Schoenenreus’.

Lees deze bundel, ook als je anders nooit poëzie leest. Alleen al Stitous nuchtere humor maakt het de moeite waard. En tussen het glimlachen door krijg je misschien zomaar wat inzichten cadeau.

Bekijk dit e-book


foto panellid MartijnMartijn

Eindredacteur online Bibliotheek


Peter Terrin, Raymond Carver, Johan Harstad en Willem Frederik Hermans zijn een paar van mijn favoriete schrijvers. Ik lees vooral moderne Nederlandse literatuur, maar ook poëzie, internationale literatuur en muziek- en sporttijdschriften.

Boeken die de afgelopen tijd indruk op mij maakten: 'Zwarte schuur' van Oek de Jong en 'Normale mensen' van Sally Rooney.


Alle tips van Martijn